Genel görüş yorumlarınız ve önerileriniz nelerdir ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Hll00
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Hll00

Müşteri
Selam; 14. Günündeler sıcaklığı ve nemi stabil tutmaya çalışıyorum fakat boyları uzuyor ama yaprak gelişmiyor. Kullandığım toprak narenciye için tavsiye edilen, görsele ekledim. İçerisinde %30 seviyede perlit %3 seviyede kırmızı toprak ve %3 organik katı gübre var. Aydınlatma ve saksı arasında 50 cm var, Sebebini ve çözümünü yazar mısınız? Lütfen

Ekli dosyalar

• IMG_2664.webp
    IMG_2664.webp
    754.8 KB · Görüntüleme: 24
  • IMG_2662.webp
    IMG_2662.webp
    995 KB · Görüntüleme: 25
  • IMG_2651.webp
    IMG_2651.webp
    252.2 KB · Görüntüleme: 22
  • IMG_2653.webp
    IMG_2653.webp
    1 MB · Görüntüleme: 22
  • IMG_2652.webp
    IMG_2652.webp
    849.7 KB · Görüntüleme: 19
  • IMG_2654.webp
    IMG_2654.webp
    616.2 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleme:
Çözüm
Sıkıntın ışık yetersizliği. Bitkilerin o yüzden boya gidiyor. Lambaların ile bitkilerin mesafesini 1 karış yap ve saksıların hepsini lambaların altına diz, yaklaştır. O lambalar ile hasata kadar gidemezsin bu şekilde, bunu unutma. Toprağında da düşük ph ve az oranda büyümeyi destekleyen gübreler var bu bitki için. Şimdilik lambaları yaklaştır ve saksıları diz. Bitkileri tam lambaların altına koy. 5 gün sonra tekrar resim at. Toparladıktan sonra gübre takviyesine başlayacağız. Dallardaki desteği de kaldır. Bırak kendi başlarına güçlensinler.
Sıkıntın ışık yetersizliği. Bitkilerin o yüzden boya gidiyor. Lambaların ile bitkilerin mesafesini 1 karış yap ve saksıların hepsini lambaların altına diz, yaklaştır. O lambalar ile hasata kadar gidemezsin bu şekilde, bunu unutma. Toprağında da düşük ph ve az oranda büyümeyi destekleyen gübreler var bu bitki için. Şimdilik lambaları yaklaştır ve saksıları diz. Bitkileri tam lambaların altına koy. 5 gün sonra tekrar resim at. Toparladıktan sonra gübre takviyesine başlayacağız. Dallardaki desteği de kaldır. Bırak kendi başlarına güçlensinler.

Çözüm
👍 🫡 tamamdır teşekkürler

Bugün 19. Günündeler, torch led kullanıyorum, 5 adetten 8 adede çıkardım. ( Şu an bulabildiğim en iyi alternatif bunlardı) Her birinin prizden çektiği 47w toplam 376w keza her biri 5000lm değerine sahip. Hocamızın önerisiyle lamba mesafesini bitkinin tepe noktasıyla bir karıştan daha az seviyeye indirdim. Destekler mevcuttu onları kaldırdım. Bazı genetiklerin formu görüldüğü üzre iyi durumda bazıları ise güçsüz görünüyor. İlk 2 sulamada yaptığım basit hata ph değerini 5,8 e ayarlamıştım. Hocamızın uyarısıyla onuda düzeltip 6,5 e çıkardım. (Ph ayarını beyaz sirke ile yapıyorum) bende indoor sistemde ilk defa deniyorum. Herkes gibi prime kaliteli bir hasat hedefliyorum. Hatalar yaşanıyor maalesef ama tecrübe diyelim, yardım görüş ve önerilerilerinizi bekliyorum. 🫡

Ekli dosyalar

• IMG_2711.webp
    IMG_2711.webp
    1.4 MB · Görüntüleme: 12
  • IMG_2709.webp
    IMG_2709.webp
    627.9 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_2699.webp
    IMG_2699.webp
    957.3 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_2703.webp
    IMG_2703.webp
    2.1 MB · Görüntüleme: 13
  • IMG_2706.webp
    IMG_2706.webp
    1.2 MB · Görüntüleme: 12
  • IMG_2710.webp
    IMG_2710.webp
    607.4 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_2700.webp
    IMG_2700.webp
    860.7 KB · Görüntüleme: 11
Bugün 19. Günündeler, torch led kullanıyorum, 5 adetten 8 adede çıkardım. ( Şu an bulabildiğim en iyi alternatif bunlardı) Her birinin prizden çektiği 47w toplam 376w keza her biri 5000lm değerine sahip. Hocamızın önerisiyle lamba mesafesini bitkinin tepe noktasıyla bir karıştan daha az seviyeye indirdim. Destekler mevcuttu onları kaldırdım. Bazı genetiklerin formu görüldüğü üzre iyi durumda bazıları ise güçsüz görünüyor. İlk 2 sulamada yaptığım basit hata ph değerini 5,8 e ayarlamıştım. Hocamızın uyarısıyla onuda düzeltip 6,5 e çıkardım. (Ph ayarını beyaz sirke ile yapıyorum) bende indoor sistemde ilk defa deniyorum. Herkes gibi prime kaliteli bir hasat hedefliyorum. Hatalar yaşanıyor maalesef ama tecrübe diyelim, yardım görüş ve önerilerilerinizi bekliyorum. 🫡

Biraz toprağın etkisi var yıpranık olan bitkilerinde, genetik adı tutuyormusun bilmiyorum ancak o toprağı pek telafi edemeyen bitkiler var. Onun dışında bitkilerin ana dalları güçlenmiş biraz ve yapraklar sonunda gelişmeye başlamış. Şu aşamada sana önerim lamba gücünü arttırman olur. Gübre vermeye başlamadıysan, 5 yaprak çıkanlarda başlamalısın artık, gelişimlerini bu hızlandıracak

27. Gündeler, genetik seçerken çok dikkat edilmesi gerekiyor. 6 adet genetiği toprak değerlerinden ve nem ışık faktöründen kaybettim. Kalanların formları bu şekilde şu aşama itibari ile tavsiye ve yorumunuzu bekliyorum.

Ekli dosyalar

• IMG_2793.webp
    IMG_2793.webp
    833.8 KB · Görüntüleme: 18
  • IMG_2794.webp
    IMG_2794.webp
    902.6 KB · Görüntüleme: 18
  • IMG_2797.webp
    IMG_2797.webp
    805.8 KB · Görüntüleme: 18
  • IMG_2795.webp
    IMG_2795.webp
    561.3 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG_2791.webp
    IMG_2791.webp
    623.5 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG_2790.webp
    IMG_2790.webp
    478 KB · Görüntüleme: 16
  • Beğen
Tepkiler: los
27. Gündeler, genetik seçerken çok dikkat edilmesi gerekiyor. 6 adet genetiği toprak değerlerinden ve nem ışık faktöründen kaybettim. Kalanların formları bu şekilde şu aşama itibari ile tavsiye ve yorumunuzu bekliyorum.
Farklı genetiklerin bu koşullarda birinin ölup diğerinin yaşaması zor. Diğer bitkilerin ölduğune nasıl kanaat getirdin

Çok fazla hatan var. İlk olarak, alanın için çok fazla saksı ekmişsin. Sonra ışığın oldukça yetersiz. Yeşil Elmas sana lambayı yaklaştırmanı söylediğinde büyük ihtimalle diğer saksılar hiç ışık alamamış ve ölmüş gibi görünmüş olabilir. Zaten o lamba ile en fazla iki saksıdan verim alabilirsin. Bir de COB LED ile uğraşmak istemeyen insanlar bu LED lambaları kullanıyor, ama sen güzel bir işçilik yapmışsın ve uğraşmışsın; ancak yanlış LED kullanmışsın. Direkt olarak dörtlü duy alıp takman lazım. Zaten bir bitki için dört tane lamba takacaksın, yani lambalar yakın olmalı. Bu montaj stili genelde COB LED için yapılır. Zamanın olsaydı Çin'den ucuza COB LED alıp montaj yapmanı tavsiye ederdim; fakat zamanın yok Türkiye'de bulman gerekebilir. Türkiye’de biraz daha pahalı ve çakmaları da olabiliyor. Bulabilirsen al. Zaten yapımı basit, karar verirsen anlatırım. Altı saksın var ve en az sekiz tane daha lamba eklemen gerekiyor, yoksa verim bekleme. COB LED için de 600W gerekiyor. Bu da genelde 50W'lık modüller şeklinde olur ve 12 tane alman lazım. Tabii şu anki lambalarla edersen renk muhabbetleri de var, bunun için ekstra lamba alman gerekir. Bu lambalar genellikle bir veya iki saksı yetiştiren insanlar için uygun. Büyük alan ve saksı sayısında maliyet çok artıyor

Farklı genetiklerin bu koşullarda birinin ölup diğerinin yaşaması zor. Diğer bitkilerin ölduğune nasıl kanaat getirdin
Norm olanlar bu şekilde büyürken ki ışıktan daha yoksun olmasına rağmen, diğer ölen genetikler( açık renkli) bunun gibi büyüyüp yaprakları yanmış gibi efektle açıyordu. Ve bunların ışıktan mahrum kaldığını düşünüp ışığa daha çok yakınlaştırmıştım. Bak bakalım görsellerden anlam çıkarabilir misin? Aklından geçenleri ben de düşünüp çok araştırdım ama tek bulabildiğim cevap toprak sebepli faktör olmasıydı.

Ekli dosyalar

• IMG_2653.webp
    IMG_2653.webp
    1 MB · Görüntüleme: 9
  • IMG_2702.webp
    IMG_2702.webp
    1.5 MB · Görüntüleme: 9
  • IMG_2654.webp
    IMG_2654.webp
    616.2 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG_2650.webp
    IMG_2650.webp
    370.5 KB · Görüntüleme: 9
Çok fazla hatan var. İlk olarak, alanın için çok fazla saksı ekmişsin. Sonra ışığın oldukça yetersiz. Yeşil Elmas sana lambayı yaklaştırmanı söylediğinde büyük ihtimalle diğer saksılar hiç ışık alamamış ve ölmüş gibi görünmüş olabilir. Zaten o lamba ile en fazla iki saksıdan verim alabilirsin. Bir de COB LED ile uğraşmak istemeyen insanlar bu LED lambaları kullanıyor, ama sen güzel bir işçilik yapmışsın ve uğraşmışsın; ancak yanlış LED kullanmışsın. Direkt olarak dörtlü duy alıp takman lazım. Zaten bir bitki için dört tane lamba takacaksın, yani lambalar yakın olmalı. Bu montaj stili genelde COB LED için yapılır. Zamanın olsaydı Çin'den ucuza COB LED alıp montaj yapmanı tavsiye ederdim; fakat zamanın yok Türkiye'de bulman gerekebilir. Türkiye’de biraz daha pahalı ve çakmaları da olabiliyor. Bulabilirsen al. Zaten yapımı basit, karar verirsen anlatırım. Altı saksın var ve en az sekiz tane daha lamba eklemen gerekiyor, yoksa verim bekleme. COB LED için de 600W gerekiyor. Bu da genelde 50W'lık modüller şeklinde olur ve 12 tane alman lazım. Tabii şu anki lambalarla edersen renk muhabbetleri de var, bunun için ekstra lamba alman gerekir. Bu lambalar genellikle bir veya iki saksı yetiştiren insanlar için uygun. Büyük alan ve saksı sayısında maliyet çok artıyor

Alanım 120x200 , ben bu sisteme arkadaşımdan görüp onun direktifleriyle başlamıştım. Yeşil elmastan destek alarak ilerlemeyi tercih ettim. Ve çok konuda yardımcı oluyor ne zaman soru yöneltsem en kısa sürede cevap verdi. Ayrıca teşekkürler bu tutumu için, fakat arkadaşım totalde prizden çektiği 760w led ile dosi dos genetiği olduğunu söylemişti 26 saksı yetiştiriyordu alanı benim alanımın neredeyse 2x , benim prizden çektiğim ise 360w tezatlık görüyorum şuan, yine de önerin için teşekkür ediyorum fakat yurtdışından ürün alamam, bulunduğum şehirde ise bulabildiğim en iyi aydınlatma aracı bunlardı. Hps ampül ile güçlendirme yapmayı düşünüyorum ancak yaydığı ısıyla nasıl baş edeceğimi bilmiyorum. O yüzden bu torch led lerden bir bu kadar daha yapabilirim max. Havalandırma sistemim çok iyi ama bu mevcut lambalar bile 29° ısı düşürüyor. Bir bu kadar daha aydınlatma aracı kurarsam soğutma sistemide oluşturmam gerekiyor. Bu iş bu kadar zor olmamalıydı ama bir defa yola çıktım var olan imkanlarımla güzel bir hasat yaparım umarım. ( yorumlarınızı bitkinin görselliği üzerinden baz alarak yaparsanız daha etkili yardımlarınız dokunabilir tavsiyeleriniz eleştiriye dönüşmesin lütfen kapalı sistemi ve genetiklerini ilk defa deniyorum daha önce kendi bağımda açık alanda 3 yıldır yetiştiriyorum sonuçlar fena değil. Bu her zamankinden farklı olsun istedim vede indoor sistemi merak edip yapmak istediğim için yapıyorum. Tavsiye ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler)

Yine yanlışın var. Ortalama bir esrar bitkisinin 0.5 m2 alana ihtiyacı vardır. Senin alanın 2.4 m2 arkadaşınınkine yakın olduğunu, hatta 2 katı kadar olduğunu söyledin bu da yaklaşık 9 m2 eder. Saksı boyutlarını düşürmek, biraz daha fazla saksı sığdırmaya yeter; fakat saksının küçülmesi hasat miktarını etkiler. One Cup Challenge gibi bir şey var ama o farklı bir durum. Bir de SOG yöntemi yapanlar var. O da farklı bir yöntemdir kısa sürede hasat alıp süre bazında verim almak için birçok saksı ekilir. Ayrıca, eleştiri gibi şeyleri kabul etmemen doğru değil. Ne de olsa ilk kez indoor yetiştiriciliği yapıyorsun. Ben 3 senedir indoor yapıyorum. Birçok kişinin kabinini de kurdum. Şimdi hem ucuz, hem de en erişilebilir bir sistem kurmak istemişsin, yapmışsın da ama sana kim “bu kadar ışık yeter” demişse yanlış söylemiş. Outdoor hiç yapmadım, ama orada da muhtemelen maksimum verim için bir ağacın gölgesi gelmemesine göre ekim yapılır diye tahmin ediyorum.

Son düzenleme:
Dostum, yaptığın eleştirilerin konuya faydası yok o yüzden kabul etmiyorum Sadece ışık deyip geçemezsin bu konuya olumsuzluk olarak alternatif gübre önerin yok alternatif takviye azot,fosfor,potasyum gibi vs. Yinede teşekkür ediyorum yorumların için bol hasatlar diliyorum sana

Dostum, senin sorunun ışık olduğu için ışık konusundan bahsediyorum. Şöyle anlatayım: benim kabinim 120x60 cm. Kabin içine 2 adet 25 litrelik, 3 adet 15 litrelik ve 4 adet 10 litrelik saksı rahatça sığıyor. Bu kabinin tabanına düşen ışık miktarına göre maksimum verim için 400W ışıklandırma kullanmam gerekiyor. Ben 300W COB LED kullanıyorum çünkü bütçem buna yetti. Sen şimdi 12 saksı diyorsun; tahminimce 10-15 litre arası saksılar. Yazdığını görmedim ama fotoğraflardan öyle anlıyorum. 120x200 cm bir alana 5 adet 47W'lık, toplam 376W ışıkla kaç tane saksıya verimli şekilde bakabilirsin, bir düşün.

Mesela, CO2 desteğin var mı? Outdoor yetiştiricilikte böyle bir ihtiyaç olmuyor, o yüzden verim daha düşük oluyor. Outdoor’a yakın verim almak için CO2 desteği yapabilirsin. Neyse ki, ben en erişilebilir taktiği geçen yazmıştım. Şarap seviyorsan birebir; kesinlikle göz atmanı istiyorum, her türlü. https://yesilelmasforum.com/index.php?threads/sarapcilar-icin-co2-yapimi.101/

Evet co2 desteğim var dostum, tüpün %30 u bitti şimdiden,ama doldurabiliyorum sorun yok. Tarifin pekala iyi paylaşımın için teşekkürler, şu an hazirun aydınlatma sistemimin aynısından bir tane daha olsa yani 8 torch (47w 5000lm) 8 saksımı hasata götürür mü? Saksılarım 15 lt ancak 25 veya 35 lt yapsam ( değiştirsem ) bitkilere zararı olur mu?

Evet co2 desteğim var dostum, tüpün %30 u bitti şimdiden,ama doldurabiliyorum sorun yok. Tarifin pekala iyi paylaşımın için teşekkürler, şu an hazirun aydınlatma sistemimin aynısından bir tane daha olsa yani 8 torch (47w 5000lm) 8 saksımı hasata götürür mü? Saksılarım 15 lt ancak 25 veya 35 lt yapsam ( değiştirsem ) bitkilere zararı olur mu?
Saksı değişimi geçti, hatta saksı değişimi hiç yapmamak en iyisi. Torch LED için net bir şey diyemem, çünkü çiçeklenme döneminde farklı renk muhabbetleri var; bu konuda hakim değilim, hiç kullanmadım. Ama en az 8 tane daha lamba eklemek kesinlikle verimi artırır. En azından bitki başına 2 lamba, çok yüksek hasat garantisi vermez ama ortalama bir hasat almayı garanti eder.

Mesajlar uzun olmuş, şimdi size döneyim;

- Öncelikle bitkilerin lambaları yaklaştırman ile toparlamış biraz ki istediğimiz de buydu. Bundan sonra kurtulan bitkilere bakarak sana söyleyebileceğim gübreni arttırman çünkü renkleri çok açık yaprakların.

- Bu aşamada gübre arttırman dışında sana önerim lamba gücünü arttırman olur. Watt yükselttiğini yazmışsın, hasata kadar bir şekilde gidebilirsin bu lambalar ile olmaz değil ancak verim düşük olur.

Şimdi yapman gerekenler ;

- Lamba ve gübre gücünü arttırman. Ayrıca eğitime de başlayabilirsin.

Onun dışında enodin ile olan mesajlarınıza gelecek olursak ;

Toprak büyük bir faktör zaten şu anda bitkilerinin bu halde olmasına. Ayrıca sulama da eksik gördüğüm kadarıyla. 3 günde 1 yap, 500 mililitre yeter bu bitkilere ama kabin çok sıcaksa bu 2 günde bire de düşebilir. Ölen kızlarının çoğu toprağını beğenmedi veya ortamını. Burada tek faktör toprak diyemezsin, bir çok şeyin birleşimi var. En önemlisi unutmayın, her bitki insan gibi bireyseldir, farklı huyları olabilir. Bu tarz sorunlar yaşamamak için bizlerin görevi onlara en ideal ortamı sağlamak. Ondan sonra çıkabilecek sorunları çözmesi daha kolay oluyor.

Eğitime de başlayabilirsin bu arada kafalarını keserek. Şu anda bizim önceliğimiz fidelerini güçlendirmekti, elbette çok başarılı değiller ama güçlendiler. 27. güne kıyasla, şu anda çoktan erken çiçeklenmeye girmeleri lazımdı, bundan dolayı 10 gün kaybın var ki bu da düşük hasata sebep olacak. Saksı değişimi artık olmaz ki bu bitkilere gerekmez de, zaten yeterince büyük bir saksıdalar, boyutlarına göre.

Bir de co2 desteği yaptığını söylemişsin, o zaman burada komple bir yanlışlık var. co2 desteği alan bitkiler daha hızlı gelişiyor, senin bitkilerin 27. günde ve bu şekilde ise orada da bir eksik var. Şu aşamada ancak sadece elindekilere odaklanalım, bunları toparlayıp hasat alalım. Ondan sonraki işlerinde zaten doğru toprak ile iş yaptığında farkı göreceksin

TORCH LED ile hasat olmaz değil ,olur. Az olur ama olur arkadaşlar

Son konular

Geri