Yalıtım malzemeleri

Yeşil Elmas

Admin
Yönetici
Kabininizi evinizde tutmanız mümkün değilse ve kabininizi sıcak olmayan bir yerde yapıyorsanız, yalıtım yapmanız şarttır.

Eğer soğuk bir bölgede yapıyorsanız ve ısı sorunu olacağını düşünüyorsanız, HPS-MH lambalardan kullanabilirsiniz. Lambalar düşük ısılarda bile kabininizi ısıtabilirler ancak kapandıklarında, ısı bir anda düşecektir. Bunun olmaması için kabininize yalıtım yapmanız şarttır.

YALITIM MALZEMELERİ
Strafor :
40 yıldan uzun bir süredir inşaatlarda kullanılır. Çevre dostu bir malzemedir. Popülerliğinin sebebi ise çok iyi bir termal ve ses yalıtımı olmasıdır.

Genişletilmiş polistiren / Penoplex : Daha yoğun bir polisterindir ve polisterin gibi toplardan değil, kabarcıklardan oluşur. Polisterinden daha iyidir ve daha pahalıdır. 15 santimlik bir kalınlığın ısı kaybını engellediğine inanılır. Köpük şeklinde olduğu için dip köşe noktaları kaplamak daha kolaydır.

Mineral Yün (ROCKWOLL) : İnsan yapımı mineral elyaf (Man-Made Mineral Fiber) cam, kaya, taş, cüruf elyafları ve diğer inorganik oksitlerden elde edilen elyaflara verilen genel isimdir. Binalarda ve teknikte ısı, ses ve yangın yalıtımı amacıyla kullanılan elyaflar Amerikan (ASTM) standartlarında mineral elyaf (mineral fiber), Avrupa (EN) standartlarında ise mineral yün (mineral wool) olarak isimlendirilmektedir.

Karton : En basit yalıtım yoludur. Yangın riski taşır ancak bu riski tuzlu su çözeltisi ile önlemek mümkündür. Neme karşı korumak için, plastik bir dış kaplama yapmanız gerekir. Çokta kötü bir seçenek değildir. Eğer elinizde yalıtım malzemesi yoksa, denilen şartlarda kullanılabilir.

Penofol : Aliminyum ile kaplanmış, köpük polieten bazlı ve oldukça etkili bir ısı yalıtım malzemesidir. 1mm'den , 16 mm'ye kadar çeşitli kalınlıkları mevcuttur. Kalın penofol, düşük sıcaklıklardan korunmak için kullanılabilir. Penofol, kabininizdeki termal radyasyonun %99'unu yansıtır. Bu nedenle kabininizde herhangi bir ısı kaybı yaşanmaz.

Penofol çeşitleri :

Penofol A - bir tarafı folyo ile kaplıdır
Penofol B - Her iki tarafta folyo ile kaplıdır
Penofol C - Bir yandan Folyo, diğer yandan kendinden yapışkanlı bir tabaka
Penofol M - Bir tarafta folyo. Diğer tarafı kabartmalıdır.

Bu malzeme hem ısı için, hemde yansıma için kullanılabildiği için avantajlıdır.(Kabininiz eğer soğuk bir ortamda ise) Zımba veya çift taraflı bant ile montajı kolaylıkla yapılabilir.

Tüm delikleri veya kapatamadığınız yerleri, köpük veya inşaat macunu ile kapatırsanız iyi olur. Seçeneğiniz yoksa basit bir koli bantı kullanabilirsiniz.

ISITICILAR

Elektrikli Radyatör :
İçi yağla doldurulmuş, sızdırmaz bir metal gövdedir. İçindeki yağda ısıtma özelliği vardır. Konveksiyon etkisi nedeniyle, radyatör açıldığında yağ karışır ve eşit bir şekilde ısı yayılır. Kasanın ısınma sıcaklığı 60 dereceyi geçmez.

Mini elektrikli ısıtıcı : Bir fan ile sıcak bir metal spiral içinden hava üfleyerek odadaki sıcaklığı yükseltmenin hızlı ve etkili bir yoludur. Oksijeni yakar! Duvarlardan yarım metreden daha yakın monte edilmemesi önerilir.

Seramik fanlı ısıtıcılar : Küçük olan odalar için uygundur. Odadaki oksijen ve nemi yakmadığı için bunlar tercih edilir. Uzun süreli kullanım için uygundur.

Kızılötesi ısıtıcılar : Küçük alanları ısıtmak için hazırlanmış, basit bir tasarımdır. Isıtmak için kızılötesi radyasyon kullanır. Bitkiye çevrimlediği sürece kullanımı mümkündür.

Konvektör ısıtıcı : Konveksiyon odası içine monte edilmiş bir ısıtma makinasıdır. Sıcak havanın çıkışı için yuvalar konvektörün ön panelinde bulunur ve panjurlar hafifçe aşağıyaya doğru yönlendirilir. Böylece havanın serbet çıkması önlenmiş olur. Bunun bize faydası ise ısıtılmış havanın odaya yatay bir şekilde girmesidir. Bu cihazlar mekanik bir termostata sahiptir. Böylelikle aşırı ısıma veya yangına karşı korumalıdır.

Isı yalıtımına ek olarak, yetiştirme odasına birkaç kutu su konulabilir.(Buharlaşmayacak şekilde) Gün boyunca lambalar tarafından ısıtılan bu su gece boyunca sıcaklığın kritik bir şekilde veya hızlıca düşmesine izin vermezler. Bu durumda kabin gece modundayken yetiştirme odasının havalandırması da kapatılmalıdır. Koyacağınız suyun hacmi, kabininizin büyüklüğüne ve yalıtımına göre hesaplanır.

Son konular

Geri