Toprak satın alma problemleri

Kodyeşil

Mikrofon kontrol bir iki 🎤
Merhaba arkadaşlar yakın çevremde ulaşamadığım malzemelerden bir tanesinde toprak, internetten alışveriş yapmak zorunda kalıyorum. Bana bu alışverişler huzursuzluk veriyor. Topraklarınızı nereden alıyorsunuz?
Kendisi yapan arkadaşımız var mı?
Bilgi paylaştıkça çoğalır ❤️

Kendi toprağını hazırlamak tecrübe isteyen bir iş. Öncelikle verimli bir toprak bulman gerekli, ondan sonra onu seyreltip, istediğin düzeye çekebilirsin içerisindeki gübre oranını ancak ölçüm yapmadan kullandığın topraklardan güzel bir sonuç bekleme.

Dışarıdan toprağı genelde ben çok tavsiye etmiyorum. İçerisinde değişik mikro organizmalar veya ölçüm ile tespit edemeyeceğiniz şeyler olabilir. Bunu minimuma indirmenin yolu, topraktaki verime bakmak ancak yine topraktaki kum oranı, tuz oranı, kil veya başka maddelerin oranı çok önemli ki bu da tecrübe isteyen birşey.

Sezon için toprak hazırlama ile ilgili profesör burada bir yazı yazacak. Bu işi ona bırakmak daha doğru olur ancak yine de yukarıda saydıklarımdan dolayı hazır almak daha iyi bir yol.

Paranız var ise; Compo sana domates yetiştirme toprağından şaşmayın

Abi bu compo sananın fiyatları çok uçtu adamlar 20 litreye 700 tl fiyat çekmeye başlamışlar. Yokmu alternatif bunun kalitesinde ? Nif toprağı denedim ama cılız oldu bitki yani biobizz ile aynı neredeyse de bu kalitede başka yokmu ? 350 liraydı toprak 700 diyorlar şimdi çıldıracam

• Üzücü
Tepkiler: los
Abi bu compo sananın fiyatları çok uçtu adamlar 20 litreye 700 tl fiyat çekmeye başlamışlar. Yokmu alternatif bunun kalitesinde ? Nif toprağı denedim ama cılız oldu bitki yani biobizz ile aynı neredeyse de bu kalitede başka yokmu ? 350 liraydı toprak 700 diyorlar şimdi çıldıracam

Dostum herkes bunu söylüyor ama aynı kalitede yok. Müşterilerin denemelerinden biliyoruz. Ötekiler kötü değil ama aynı etkileri göremedik biz müşterilerde. Bir müşterimiz batmix ile yapmış, çok cılızdı bitkileri. Elbette yetiştirici de belirliyor ama bitki doğru besinleri aldığında daha ufakken bunu belli ediyor. Sana direk şu iyi diyemem ama kendi yapma imkanın yoksa ve bütçeni aşıyorsa biobizz bakabilirsin.

Anladım ustam. Peki şöyle birşey sorsam, compo ile başka bir toprağı karıştırsam yine iyi etki olur mu ? Öyle yapabilirim benim için daha iyi olacak gibi.

Olur dostum ama dikkat et. Dışarı çıkıpta, ot bile bitmeyen bir yerden toprak alma. Peyzajcılarda da toprak satılıyor aklınızda olsun. Gidip oradan da uyguna alabilirsiniz ve güzel, işlenmiş toprak. Değerlerini de öğrenebilirsiniz ve uygun bir toprak seçebilirsiniz. Bazı peyzajcılar ton ile satış yapar, araştırma gerekebilir. En uygun seçenek bu olacaktır

Anladım ustam. Peki şöyle birşey sorsam, compo ile başka bir toprağı karıştırsam yine iyi etki olur mu ? Öyle yapabilirim benim için daha iyi olacak gibi.
Kanka, en iyisi birkaç grow’luk toprak alıp köşeye atmak. Ben 600 TL’ye 3 tane 20 litrelik Compo aldım, kenara koydum. Ben de daha denemedim toprağı. 9. ayda yeni sezona başlayacağım. 10 litre perlit ekleyip 2 tane 15 litrelik saksı yapacağım. Perlit ekleyince, maliyet Biobizz’e göre biraz daha fazla oluyor ama güvenlik açısından o fark verilmeye değer.

Kanka, en iyisi birkaç grow’luk toprak alıp köşeye atmak. Ben 600 TL’ye 3 tane 20 litrelik Compo aldım, kenara koydum. Ben de daha denemedim toprağı. 9. ayda yeni sezona başlayacağım. 10 litre perlit ekleyip 2 tane 15 litrelik saksı yapacağım. Perlit ekleyince, maliyet Biobizz’e göre biraz daha fazla oluyor ama güvenlik açısından o fark verilmeye değer.
Sıkıntı olacağını sanmıyorum..herkes toprak sattın alabilir

Sıkıntı olacağını sanmıyorum..herkes toprak sattın alabilir
Güvenlik riski taşıyan konularda 'sanmıyorum' gibi ifadelerle konuşmak doğru değildir. Bu tür tavsiyeler yüzünden bir sorun yaşanırsa, bundan etkilenecek kişi sen olmayacaksın.

Compo sana 20 lt 700 küsür lira oldu evet ve bende bu rakamı yüksek buluyorum.

Dünyada özellikle ingilizlerin takık olduğu bir konu vardır; fiyat performans skalası..

Perlitin bile normali neyse iri tanelisi 3 katı fiyata satılıyor ve topraktaki en ucuz malzemelerden sadece bir tanesi.

Yani toprak iyi olsun, perlit iyi olsun, perlitin bir kismi vermikulit olsun onunda iri tanelisi iyisi olsun, Coco peat olsun, iyisi olsun, hadi yarasa ve solucan gübresi de olsun, tabiki iyisi olsun...
Yani saksı bile bez olsun büyük olsun kalın olsun tutma yerleri çift dikiş olsun vs vs

Tüm bunlar eksiksiz olursa ve geri kalan ihtiyaclarda eksiksiz olursa premium verimli bir hasad bizim oluyor.
Bence bu bir süreç, ve tüm tercihler lamba ile orantılı, lamba neyse geri kalan herşey ona göre dizilmeli.

Şayet birde şuna ihtiyaç duyulduguna artık kendimden bilerekten eminim, komik ama gerçek;

-Hocam yarasa gübresi bulamadım, keçi gübresi kullansam olur mu ?

-Hocam kil bilyesi bulamadım normal bilye kullansam olur mu ?

-Hocam komşum şikayet etti, komşu yerine düşman desem olur mu 😃

Gibi... sürer gider😁

Outdoor için birçok iyi malzeme kullandım fakat bu seferde tayini tohumun genetiği çizdi.

En iyi performans yine doğada, iyi drene edilmiş ve beslenmiş bir topraktan Güneş ile minumum masraf ile en yüksek ve kaliteli hasad alinabilir hatta rekor düzeylere ulasilabilinir.

Tum mesajlarimi ozetleyecek olursam, düşük bir lambada pahalı zengin bir toprak kisitli işlev görecektir, gubrelerde aynı şekilde.

Tam terside geçerli güçlü bir lambada zayıf bir toprak ve zayıf ve hatalı gubrelerde hasadı azaltacaktir.

Aslına bakacak olursak, bence grow işi tam bir denge istiyor.

Son konular

Geri