Hasattan önce aroma yükseltme rehberi

ProfesörX

Büyük Usta
Onur Üyesi
Hasattan önce yapacağınız doğru hamleler sömeklerinizdeki reçineyi, THC miktarını ve aromasını yüksek miktarda arttırabilir. Bu tecrübe ile sabit olan bir konu değil, bilimsel olarak da kanıtlanmış bir uygulamadır. Bu yöntemi bilmeyen amatör yetiştiriciler bitkinin aromasını ve etkisini arttırma fırsatını elinin tersi ile itiyor ama bu yazıyı okuyanlar artık bu hataya düşmeyecek. Burada sizlere hasattan önce terpen koruma, aroma ve THC arttırma yöntemlerini anlatacağım.

Bitkiyi yıkadıktan sonra yani flushladıktan sonra bitkideki tuz, fazla gübre temizlenir. Bu bitkide stres yaratır ve reçine (trikom) üretimi artar. Bu süreçte tam olarak koku ve aroma olan terpenler belirginleşmeye başlar.

Terpen tipleri

Kenevirin kokusunu ve aromasını veren moleküllere Terpen denir. En yaygın terpenler ;
TerpenAromaÖzelliği
MyrceneToprak, misk, mangoUyuşukluk hissi, çok uçucudur
LimoneneLimon, narenciyeEnerji verici, antibakteriyel
CaryophylleneBaharat, biberAntiinflamatuvar, ısıya dirençli
PineneÇam, odunsuOdak artırır, bronş genişletici

Unutmayın bu terpenlerin çoğu 20-26 derecede uçar. 25 derece bile risklidir. Yani sadece kurutmada değil, hasat öncesinde de bunlara dikkat etmelisiniz. Isı ürününüzün kalitesini büyük miktarda bu sebepten dolayı bozabilir.

Flushtan sonra

Bitkiyi yıkadıktan sonra 2 gün ışığın altında bekletiyorsunuz ve bu 2 günün sonunda onu karanlığa alıyorsunuz. Bu işlem çok önemli.

Flush sonrası 2 gün beklettiğiniz sırada bitki fotosenteze devam eder ve son kalan şekeri yakarak aromaları oluşturur. Trikomlar gelişimi tamamlar. Bitki canlı olup, besinsiz kaldığı için aroması yükselir. Bilimsel olarak 2020 yılında yapılan bir çalışmada hasattan hemen önce yapılan kontrollü stresin, terpen üretimini %15-30 arttırdığı gözlemlenmiştir.

2 gün ışıkta beklettikten sonra bitkinizi karanlığa alıyorsunuz. Bu süreçti ışık olmadığı için bitki klorofil üretimini durduracak ve ölüm hazırlığına girecektir. Bu da trikomlarını arttıracaktır. Trikomlar ışıkla bozulmadan 2 günde olgunlaşır ve yakıldığında daha temiz yanarak aroması ağızda kalır.

Birçok profesyonel tıbbı esrar yetiştiricisi özellikle 48 saat bitkiyi karanlıkta bekletmenin THC seviyesini arttırdığını, terpen bozulmasını ölediğini ve tadı daha çok öne çıkardığını söylemiştir.

Bitki karanlıkta iken 18-20 derece bir sıcaklık idealdir. Nem %50-55 arası olmalı ve kesinlikle hiçbir şekilde bitki ışık almamalı.

YapılmalıYapılmamalı
Hasat öncesi son 5 gün düşük ısı + düşük nemYüksek sıcaklıkta ışıkta bırakmak
Karanlıkta havalandırma devam etmeliKaranlıkta havalandırmayı kapatmak
Terpen ölçer (terpene test) kullanımıBudamayı güneşli ortamda yapmak
Hasat sonrası düşük ısıda kurutmaKurutmayı hızlıca yaptırmak

Bu yazdıklarıma dikkat ederek hasat yaparsanız, bitkinizin aroması gerçekten birinci sınıf bir ürün kıvamında olacaktır.

Sağlıcakla kalın

Selâm profesör X
Outdoor için benzer tavsiyeler var mı ?

Birde uygulama asistaninda tam bu işlem öncesi cal-mag + melas ile besleme yapılıyor, ben bu karisima süt yağ şeker protein vitamin ve mineral yüklü bir takviye eklem istiyorum uygun mudur?

Süt,yağ,şeker, protein,vitamin ve mineral'den kastın nedir ? Açarmısın

Süt,yağ,şeker, protein,vitamin ve mineral'den kastın nedir ? Açarmısın
Bu bir takviye edici sıvı gıda 200 kalorilik şeker protein yağ ve laktozdan oluşuyor ayrıca zengin vitamin ve mineraller ile destekleniyor normalde günde 7-8 tanesi tam bir beslenme ortaya çıkartıyor bunu daha önce toprağa deneme amaçlı şeker gübresi ile birlikte vermiştim, sonuç neredeyse 2 katı bir yaprak renk ve dal gövde büyümesi oldu artık şeker gübresi mi daha çok çalıştı yoksa adı üstünde bu sıvı takviye olarak mı çalıştı emin olamadim test alamadığım için yalnız o büyük buyumeye şahit oldugumda ve akabinde şok büyük bir zarar görmediğim için faydalı bir çıkarım olarak düşündüm, o hasadı test etme sansimizda oldu, genel olarak iyiydi.
Bu yüzden görece küçük alacağım bir hasatta zarar gorsede genel olarak koymayacak bir durum olustugundan tekrar test etmek istedim. Süt vb sıvılar bitkilere kullaniliyor, melas=şeker, 2. Ardillar elementler 3 ardillar mineraller, hepsini karşılıyor, bu yüzden doping olarak denemek istiyorum, daha öncede benzer olarak, maden suyu ile sulama yapmıştım tabi bu tarz uygulamalar literatürde yok tamamen koca karı ilacı gibi birşey olacak.

Daha önce duymadım ama süt, falan çok sağlıklı bir fikir gibi gelmedi bana. Deneyip, sonucu bizlerle de paylaşabilirsin ancak pek sağlıklı bir plan gibi gelmedi bana.

Daha önce duymadım ama süt, falan çok sağlıklı bir fikir gibi gelmedi bana. Deneyip, sonucu bizlerle de paylaşabilirsin ancak pek sağlıklı bir plan gibi gelmedi bana.
Hocam bu bilgiyi YouTube'dan derlemistim.

Sütün bitkiye çok yararlı geldiğini söyleyen bir grup ile tam tersi aslında eser miktarda fayda sağladığı iddia eden videolar ve kullanıcılar tartışıyorlardi.

Mevzu şu ki her gün aynı yere dökülen kilolarca artık bozulmuş süt ile o bolgenin bir süre sonra yemyesil verimli bir toprağa dönüştü gozlemlenmis ve buradan yola çıkılarak sütün faydalı bir gübre olabilecegi bilgisi ortaya atılmış.
Ters argüman üretenler ise bu tartışmayı kazanmislar çünkü sadece tonlarca süt toprağa dokuldugunde azot dopingi gerçekleşiyormus yani siradan 1 lt süt ile alabileceğin azot 1gr güvercin gübresinden daha az gibi bir korelasyon kurmuşlar.

Ben buradan mantık yürüterek sütün bitkiye çok yararlı olmadığını ama çok zararlida olmadığını çıkartıyorum çünkü büyük oranda sudan oluşuyor.
Bu yüzden mini hüsran diye niteleyecegim bir hasada denemeye karar verdim.
Sonucu birebir anlamak elbette çok mümkün değil, işin içinde bir sürü kimyasal parametreler var, maksat bir nevi merakımı gidermek olacak çünkü daha öncede dediğim gibi denemeler yapmış ve gözlemlemistim, gübren bittiyse son çare denenecek acil durum çözümleri gibi birşeye dönüşecek bu denemeler.

Son düzenleme:
Hocam bu bilgiyi YouTube'dan derlemistim.

Sütün bitkiye çok yararlı geldiğini söyleyen bir grup ile tam tersi aslında eser miktarda fayda sağladığı iddia eden videolar ve kullanıcılar tartışıyorlardi.

Mevzu şu ki her gün aynı yere dökülen kilolarca artık bozulmuş süt ile o bolgenin bir süre sonra yemyesil verimli bir toprağa dönüştü gozlemlenmis ve buradan yola çıkılarak sütün faydalı bir gübre olabilecegi bilgisi ortaya atılmış.
Ters argüman üretenler ise bu tartışmayı kazanmislar çünkü sadece tonlarca süt toprağa dokuldugunde azot dopingi gerçekleşiyormus yani siradan 1 lt süt ile alabileceğin azot 1gr güvercin gübresinden daha az gibi bir korelasyon kurmuşlar.

Ben buradan mantık yürüterek sütün bitkiye çok yararlı olmadığını ama çok zararlida olmadığını çıkartıyorum çünkü büyük oranda sudan oluşuyor.
Bu yüzden mini hüsran diye niteleyecegim bir hasada denemeye karar verdim.
Sonucu birebir anlamak elbette çok mümkün değil, işin içinde bir sürü kimyasal parametreler var, maksat bir nevi merakımı gidermek olacak çünkü daha öncede dediğim gibi denemeler yapmış ve gözlemlemistim, evde gübre bittiyse son çare denenecek acil durum çözümleri gibi birşeye dönüşecek bu denemeler.
Bence bu deneyi outdoor bir bitkide yapmamalısın. Süt, zararlı bakterileri de besler ve outdoor ortam steril değildir. Üstelik sıcak havalarla birlikte zararlı bakteriler halay çeker.

• Beğen
Tepkiler: 3F3
Vaz geçiyorum 😊
Normalde olsa denerdim ama artık burada yani bilinçli bir mecrada olduğumuza göre maceraya gerek yok düşükte olsa hasat hasattır diyelim.
Bilinen yollardan devam.👍

Vaz geçiyorum 😊
Normalde olsa denerdim ama artık burada yani bilinçli bir mecrada olduğumuza göre maceraya gerek yok düşükte olsa hasat hasattır diyelim.
Bilinen yollardan devam.👍
Sorduğun şeye net bir cevap olmasa da, yaşanabilecek sorunlar öngörülebilir. Benim şahsi fikrim, her zaman yeni bir şey denerken yavaş yavaş ilerlemenin daha iyi olacağı yönünde. Bu dediğini indoor bir sistemde deneyebilirsin. Araştırmışsın ve işe yaradığını söyleyenleri duymuşsun; söylediklerinin yarım, hatta çeyrek dozu ile denemek indoor ortamda en güvenlisi olur. Outdoor ise vahşi bir ortam, ne olacağı belli olmaz. Bu konuyla ilgili en net ve kesin cevabı Profesör X verir. Foruma girince, bu yazdıklarımızı görüp cevaplayacaktır.

Son konular

Geri