- Katılım
- 9 Haz 2025
- Mesajlar
- 29
- Puanları
- 28
- Yaş
- 43
Hasattan önce yapacağınız doğru hamleler sömeklerinizdeki reçineyi, THC miktarını ve aromasını yüksek miktarda arttırabilir. Bu tecrübe ile sabit olan bir konu değil, bilimsel olarak da kanıtlanmış bir uygulamadır. Bu yöntemi bilmeyen amatör yetiştiriciler bitkinin aromasını ve etkisini arttırma fırsatını elinin tersi ile itiyor ama bu yazıyı okuyanlar artık bu hataya düşmeyecek. Burada sizlere hasattan önce terpen koruma, aroma ve THC arttırma yöntemlerini anlatacağım.
Bitkiyi yıkadıktan sonra yani flushladıktan sonra bitkideki tuz, fazla gübre temizlenir. Bu bitkide stres yaratır ve reçine (trikom) üretimi artar. Bu süreçte tam olarak koku ve aroma olan terpenler belirginleşmeye başlar.
Terpen tipleri
Kenevirin kokusunu ve aromasını veren moleküllere Terpen denir. En yaygın terpenler ;
Unutmayın bu terpenlerin çoğu 20-26 derecede uçar. 25 derece bile risklidir. Yani sadece kurutmada değil, hasat öncesinde de bunlara dikkat etmelisiniz. Isı ürününüzün kalitesini büyük miktarda bu sebepten dolayı bozabilir.
Flushtan sonra
Bitkiyi yıkadıktan sonra 2 gün ışığın altında bekletiyorsunuz ve bu 2 günün sonunda onu karanlığa alıyorsunuz. Bu işlem çok önemli.
Flush sonrası 2 gün beklettiğiniz sırada bitki fotosenteze devam eder ve son kalan şekeri yakarak aromaları oluşturur. Trikomlar gelişimi tamamlar. Bitki canlı olup, besinsiz kaldığı için aroması yükselir. Bilimsel olarak 2020 yılında yapılan bir çalışmada hasattan hemen önce yapılan kontrollü stresin, terpen üretimini %15-30 arttırdığı gözlemlenmiştir.
2 gün ışıkta beklettikten sonra bitkinizi karanlığa alıyorsunuz. Bu süreçti ışık olmadığı için bitki klorofil üretimini durduracak ve ölüm hazırlığına girecektir. Bu da trikomlarını arttıracaktır. Trikomlar ışıkla bozulmadan 2 günde olgunlaşır ve yakıldığında daha temiz yanarak aroması ağızda kalır.
Birçok profesyonel tıbbı esrar yetiştiricisi özellikle 48 saat bitkiyi karanlıkta bekletmenin THC seviyesini arttırdığını, terpen bozulmasını ölediğini ve tadı daha çok öne çıkardığını söylemiştir.
Bitki karanlıkta iken 18-20 derece bir sıcaklık idealdir. Nem %50-55 arası olmalı ve kesinlikle hiçbir şekilde bitki ışık almamalı.
Bu yazdıklarıma dikkat ederek hasat yaparsanız, bitkinizin aroması gerçekten birinci sınıf bir ürün kıvamında olacaktır.
Sağlıcakla kalın
Bitkiyi yıkadıktan sonra yani flushladıktan sonra bitkideki tuz, fazla gübre temizlenir. Bu bitkide stres yaratır ve reçine (trikom) üretimi artar. Bu süreçte tam olarak koku ve aroma olan terpenler belirginleşmeye başlar.
Terpen tipleri
Kenevirin kokusunu ve aromasını veren moleküllere Terpen denir. En yaygın terpenler ;
Terpen | Aroma | Özelliği |
---|---|---|
Myrcene | Toprak, misk, mango | Uyuşukluk hissi, çok uçucudur |
Limonene | Limon, narenciye | Enerji verici, antibakteriyel |
Caryophyllene | Baharat, biber | Antiinflamatuvar, ısıya dirençli |
Pinene | Çam, odunsu | Odak artırır, bronş genişletici |
Unutmayın bu terpenlerin çoğu 20-26 derecede uçar. 25 derece bile risklidir. Yani sadece kurutmada değil, hasat öncesinde de bunlara dikkat etmelisiniz. Isı ürününüzün kalitesini büyük miktarda bu sebepten dolayı bozabilir.
Flushtan sonra
Bitkiyi yıkadıktan sonra 2 gün ışığın altında bekletiyorsunuz ve bu 2 günün sonunda onu karanlığa alıyorsunuz. Bu işlem çok önemli.
Flush sonrası 2 gün beklettiğiniz sırada bitki fotosenteze devam eder ve son kalan şekeri yakarak aromaları oluşturur. Trikomlar gelişimi tamamlar. Bitki canlı olup, besinsiz kaldığı için aroması yükselir. Bilimsel olarak 2020 yılında yapılan bir çalışmada hasattan hemen önce yapılan kontrollü stresin, terpen üretimini %15-30 arttırdığı gözlemlenmiştir.
2 gün ışıkta beklettikten sonra bitkinizi karanlığa alıyorsunuz. Bu süreçti ışık olmadığı için bitki klorofil üretimini durduracak ve ölüm hazırlığına girecektir. Bu da trikomlarını arttıracaktır. Trikomlar ışıkla bozulmadan 2 günde olgunlaşır ve yakıldığında daha temiz yanarak aroması ağızda kalır.
Birçok profesyonel tıbbı esrar yetiştiricisi özellikle 48 saat bitkiyi karanlıkta bekletmenin THC seviyesini arttırdığını, terpen bozulmasını ölediğini ve tadı daha çok öne çıkardığını söylemiştir.
Bitki karanlıkta iken 18-20 derece bir sıcaklık idealdir. Nem %50-55 arası olmalı ve kesinlikle hiçbir şekilde bitki ışık almamalı.
Yapılmalı | Yapılmamalı |
---|---|
Hasat öncesi son 5 gün düşük ısı + düşük nem | Yüksek sıcaklıkta ışıkta bırakmak |
Karanlıkta havalandırma devam etmeli | Karanlıkta havalandırmayı kapatmak |
Terpen ölçer (terpene test) kullanımı | Budamayı güneşli ortamda yapmak |
Hasat sonrası düşük ısıda kurutma | Kurutmayı hızlıca yaptırmak |
Bu yazdıklarıma dikkat ederek hasat yaparsanız, bitkinizin aroması gerçekten birinci sınıf bir ürün kıvamında olacaktır.
Sağlıcakla kalın