Yardım

BobMarley

Yeni Üye
Merhabalar. Sıfır bilgi ile internette ve buradan edindiğim bilgilere dayanarak yola koyuldum. Zirai ilaç ve gübre satan bir dükkandan yosun, gübre ve hazır toprak istedim. Ben gübreyi toprak sanıp daha önce patlamış tohumları ektim ve 8 gün oldu. Filizlenen olmamış. Sonra biraz eşeledim ve tohumlara baktım değişen hiçbir şey olmamış. Ne yapmam gerekiyor

Anladığım kadarıyla yanlışlıkla tohumları gübreye ekmişsin. Gübre, henüz kökü olmayan tohumlar için çok sert bir ortamdır. bu yüzden tohumların büyük ihtimalle bozulmuş olabilir.

Sana tavsiyem:
Yeni bir başlangıç yap. Tohumları önce suda beklet, sonra nemli peçeteye al. Filiz çıkınca, besinsiz ya da hafif besinli (örneğin BioBizz Light Mix) bir toprağa 1 cm derinliğe ek.
Gübreyi en az 10 gün sonra kullan.
İlk adımlar çok önemli, sonra zaten akıyor.

Diğer yanlışlarını da düzeltelim. Çünkü bu şekilde ilerlersen hasat yine bir şekilde olur ama sonra başka insanların bitkilerine bakınca 'Neden benimki böyle olmadı?' diye iç geçirirsin.

Bana hangi ışık tipini kullandığını, kaç watt olduğunu, saksının kaç litre olduğunu, kaç kök yapmayı planladığını söyle. Giriş fanın, çıkış fanın, kabin içi sirkülasyon fanın var mı? Nem makinesi aldın mı? Kabinin hazır mı?

Ayrıca kullandığın gübre ve toprağın gerçekten esrar yetiştirmeye uygun olduğuna emin misin? 'Şunu kullanıyorum' demene gerek yok; büyük ihtimalle bilmediğim ya da anlamadığım bir marka olacak, yorum yapamayabilirim.

Bir de saksını toprakla doldururken toprağın %30'unun perlit olmasına mutlaka dikkat et. Perlit çok ucuz bir malzeme ve kesinlikle almalısın.

Eğer internetten alışveriş yapmaya çekiniyorsan, bununla ilgili güvenli alışveriş nasıl yapılır, sana ayrıca anlatırım.

Enodin biraz başlangıç yapmış konuya, bende devam edeyim. Sıfır bilgin varsa telefonuna yetiştirme asistanını indirmeni öğrenirim. Oradan gündelik destek alman daha iyi sonuç almanı sağlayacaktır. Senin gibi olan müşterilerimiz şimdiden uygulama sayesinde bir çok adımları başarı ile geçtiler.

Biryere satın aldığın herşeyi bir diz dostum ve resmini çekip buraya koy. Bakalım elindeki malzemelere, eksik veya yanlış varmı, ondan sonra beraber yaparız bütün adımları forum üzerinden. Eksik varsa giderelim, uygun hale getirip işe başlayalım

Enodin biraz başlangıç yapmış konuya, bende devam edeyim. Sıfır bilgin varsa telefonuna yetiştirme asistanını indirmeni öğrenirim. Oradan gündelik destek alman daha iyi sonuç almanı sağlayacaktır. Senin gibi olan müşterilerimiz şimdiden uygulama sayesinde bir çok adımları başarı ile geçtiler.

Biryere satın aldığın herşeyi bir diz dostum ve resmini çekip buraya koy. Bakalım elindeki malzemelere, eksik veya yanlış varmı, ondan sonra beraber yaparız bütün adımları forum üzerinden. Eksik varsa giderelim, uygun hale getirip işe başlayalım

Bunun içine ektim. Ve bunun gübre mi toprak mi olduğunu bile bilmiyorum

Ekli dosyalar

• IMG-20250722-WA0011.webp
    IMG-20250722-WA0011.webp
    158.2 KB · Görüntüleme: 4
Dostum bu toprak değil, torf. Eğer kendi toprağını hazırlayacaksan bundan da biraz karıştırman, verimi yükseltir ancak direk torfta yetiştirme yapamazsın.

Toprak satın al, önerim compo sana domates yetiştirme toprağı. Bunu da karıştırmana gerek yok, toprak zaten kendi yeterli olacaktır sadece perlit ekleyerek kullanabilirsin. Tohumlarını peçetede yeşert, sonra da toprağa al veya direk toprakta yeşert ancak tecrübeli değilsen, peçeteden aktarman daha doğru bir yol olacaktır.

Dostum bu toprak değil, torf. Eğer kendi toprağını hazırlayacaksan bundan da biraz karıştırman, verimi yükseltir ancak direk torfta yetiştirme yapamazsın.

Toprak satın al, önerim compo sana domates yetiştirme toprağı. Bunu da karıştırmana gerek yok, toprak zaten kendi yeterli olacaktır sadece perlit ekleyerek kullanabilirsin. Tohumlarını peçetede yeşert, sonra da toprağa al veya direk toprakta yeşert ancak tecrübeli değilsen, peçeteden aktarman daha doğru bir yol olacaktır.
Tohumları kurtarma şansım var mı?

Tohumları kurtarma şansım var mı?
Nemli peçeteye geri koy, büyüyen olursa kurtulur ama sanmıyorum. Tek tek sormak yerine, sana sorduğum bilgileri paylaşırsan, eğer bir yerde hata yaptıysan onları da birlikte düzeltmiş oluruz. Doğru sandığın şeyleri ya da forumda okurken aldığın bilgileri yanlış anlamış olabilirsin. Bu gayet normal deneyimsiz yetiştiricilerin kaçırdığı çok şey olabiliyor.

Son konular

Geri