- Katılım
- 9 Haz 2025
- Mesajlar
- 29
- Puanları
- 28
- Yaş
- 43
Çoğu yetiştirici bilmediği içintoprağına gereken önemi vermez. Toprak bu bitkiyi yetiştirdiğiniz yer değil, bir ekosistemdir. Eğer sağlıklı bir ekosisteminiz varsa, bitkinin kökleri yani bitki de o kadar çok sağlıklı olacaktır. Sağlıksız veya hastalıklı bir toprakta hiçbirşey yetiştiremezsiniz bunu unutmayın.
Unutulmamalıdır ki toprak zamanla yorulur. Bitki topraktan su, besin, oksijen alırken atık da bırakır. Zamanla toprakta biriken bu atıklar tuz birikimine sebep olur ve bu ph dengesini bozar ve mikro organizmaları öldürür. Ayrıca kökleriniz oksijensiz de kalabilir ki bu sizin için çok kötü bir durumdur çünkü bitki strese girer ve verim düşer.
Run-Off
İngilizce de Run-Off olarak bilinen Türkçe'de saksıdan fazla suyun akması olarak bilinen işlem besinli sulamalarda uygulanmalıdır.
Böylece topraktaki fazla tuzu dışarı atar, toprağın dengesini korur, biriken zararlı maddeleri temizleyerek kök bölgesinin yeniden canlanmasını sağlarsınız.
Ayarını nasıl yapıcam diyorsanız, döktüğünüzün suyun yüzde 20'si akana kadar bunu yapın. Bu işlem bu şekilde yapılıyor
Bu işlem yıkama değildir unutmayın ve onunla karıştırmayın. Bu gübreli su verirken yapmanız gerekendir.
Tuz birikimi
Ticari gübrelerin yani sentetik gübrelerin neredeyse hepsi tuz bazlıdır. Azar azar verseni bile sürekli verimde su buharlaştığı için bu maddeler toprakta kalacaktır ve bu da kök uçlarını besin alamaz hale getirip bitkiyi yakıp, öldürecektir.
Düzenli run-off yaptığınız zaman toprak sağlığınız biraz dengeli olur ancak toprağın tuz dengesi bozulmuş ise bunun için başka bir yöntem uygulanır.
Leaching (Toprağı fazla tuzdan arındırma)
Bu terimi birçok yetiştirici bilmez ve bunu flush yani son temizleme ile karıştırır. Leaching, topraktaki fazla tuzdan arındırmak için yapılan işlemdir. Flushing ise bitkiyi hasattan önce temizlemek demektir. Birisi büyüme zamanında tuz birikimini önlemek veya gidermek için diğeri hasattan önce bitkiyi temizlemek için yapılır. Leaching 3-4 haftada bir yapılabilir, bu da çok sağlıklı bir toprak ekosistemi elde etmenizi sağlar. Bir çok yetiştirici bunu bilmez bile ancak bu çok önemli bir konudur. Bunu düzenli yaparsanız bitki besinler tam olarak alabilir, stres riski azalır ve büyüme tam kapasiteli olur.
Nasıl yapıldığına gelecek olursak ;
Her zaman olduğu gibi bu işlemi yaparkende 6.5 ph'ı olan bir su kullanmalıyız. Saksının 2-3 katı su gerekecektir. Örneğin 12 litrelik bir saksınız varsa 36 litre su kullanacaksınız. Ancak sadece iş ph ile de bitmiyor elbette. Bitkinin haftasına göre de bir EC/PPM değeri var. Onu da göz önüne alarak topraktaki bütün besini boşaltmamalısınız. O zaman bitkinizde aşırı bir sararma olacaktır özellikle çiçeklenme döneminde. Peki EC ve PPM 'i açmamız gerekirse;
1 mS/cm ≈ 700 ppm (TDS faktörüne göre değişir, genelde 500–700 alınır)
Peki siz leaching yaparken değerler haftalık olarak ne olmalı ?
Bu bilgiler ışığında haftalık olarak elinizde leaching sonunda almanız gereken değerler verilmiştir. Örken olarak 6. haftada gübre verirken yaptığınız run-off'da saksıdan çıkan suyu ölçtüğünüzde EC değeri 1.6, PPM değeri 800 çıkıyorsa bu tuzun yükseldiğine ve yıkama yapılması gerektiğine işaret eder. Elimizdeki veriler ile 6. haftaya göre 1.2 EC ve 600 PPM değerinde, saksımızın 3 katı hacminde su hazırlıyor ve saksının altından çıkan değer de bu olana kadar saksımızdaki toprağı yıkıyoruz.
Saksınızda her hafta doğru değerleri almanız demek toprağın sağlıklı olması, köklerin sağlıklı olması, bitkinin sağlıklı olması ve hasatın yüksek olması demektir.
Sağlıcakla kalın
Unutulmamalıdır ki toprak zamanla yorulur. Bitki topraktan su, besin, oksijen alırken atık da bırakır. Zamanla toprakta biriken bu atıklar tuz birikimine sebep olur ve bu ph dengesini bozar ve mikro organizmaları öldürür. Ayrıca kökleriniz oksijensiz de kalabilir ki bu sizin için çok kötü bir durumdur çünkü bitki strese girer ve verim düşer.
Run-Off
İngilizce de Run-Off olarak bilinen Türkçe'de saksıdan fazla suyun akması olarak bilinen işlem besinli sulamalarda uygulanmalıdır.
Böylece topraktaki fazla tuzu dışarı atar, toprağın dengesini korur, biriken zararlı maddeleri temizleyerek kök bölgesinin yeniden canlanmasını sağlarsınız.
Ayarını nasıl yapıcam diyorsanız, döktüğünüzün suyun yüzde 20'si akana kadar bunu yapın. Bu işlem bu şekilde yapılıyor
Bu işlem yıkama değildir unutmayın ve onunla karıştırmayın. Bu gübreli su verirken yapmanız gerekendir.
Tuz birikimi
Ticari gübrelerin yani sentetik gübrelerin neredeyse hepsi tuz bazlıdır. Azar azar verseni bile sürekli verimde su buharlaştığı için bu maddeler toprakta kalacaktır ve bu da kök uçlarını besin alamaz hale getirip bitkiyi yakıp, öldürecektir.
Düzenli run-off yaptığınız zaman toprak sağlığınız biraz dengeli olur ancak toprağın tuz dengesi bozulmuş ise bunun için başka bir yöntem uygulanır.
Leaching (Toprağı fazla tuzdan arındırma)
Bu terimi birçok yetiştirici bilmez ve bunu flush yani son temizleme ile karıştırır. Leaching, topraktaki fazla tuzdan arındırmak için yapılan işlemdir. Flushing ise bitkiyi hasattan önce temizlemek demektir. Birisi büyüme zamanında tuz birikimini önlemek veya gidermek için diğeri hasattan önce bitkiyi temizlemek için yapılır. Leaching 3-4 haftada bir yapılabilir, bu da çok sağlıklı bir toprak ekosistemi elde etmenizi sağlar. Bir çok yetiştirici bunu bilmez bile ancak bu çok önemli bir konudur. Bunu düzenli yaparsanız bitki besinler tam olarak alabilir, stres riski azalır ve büyüme tam kapasiteli olur.
Nasıl yapıldığına gelecek olursak ;
Her zaman olduğu gibi bu işlemi yaparkende 6.5 ph'ı olan bir su kullanmalıyız. Saksının 2-3 katı su gerekecektir. Örneğin 12 litrelik bir saksınız varsa 36 litre su kullanacaksınız. Ancak sadece iş ph ile de bitmiyor elbette. Bitkinin haftasına göre de bir EC/PPM değeri var. Onu da göz önüne alarak topraktaki bütün besini boşaltmamalısınız. O zaman bitkinizde aşırı bir sararma olacaktır özellikle çiçeklenme döneminde. Peki EC ve PPM 'i açmamız gerekirse;
Terim | Açılımı | Ne anlatır? |
---|---|---|
EC | Electrical Conductivity | Suda çözünen tuzların (gübre) elektriksel iletkenliği (mS/cm) |
PPM | Parts Per Million (mg/L) | 1 litrede çözünmüş tuz miktarı (miligrama göre) |
Peki siz leaching yaparken değerler haftalık olarak ne olmalı ?
Hafta | Gelişim Aşaması | EC Aralığı (mS/cm) | PPM (yaklaşık) |
---|---|---|---|
1 | Çimlenme | 0.2 – 0.4 | 100–200 |
2–3 | Erken büyüme | 0.4 – 0.8 | 200–400 |
4–6 | Büyüme | 0.8 – 1.2 | 400–600 |
7–10 | Çiçeklenme | 1.2 – 1.8 | 600–900 |
11+ | Son çiçeklenme | 0.6 – 1.0 | 300–500 |
12+ | Flushing zamanı | < 0.4 | < 200 |
Bu bilgiler ışığında haftalık olarak elinizde leaching sonunda almanız gereken değerler verilmiştir. Örken olarak 6. haftada gübre verirken yaptığınız run-off'da saksıdan çıkan suyu ölçtüğünüzde EC değeri 1.6, PPM değeri 800 çıkıyorsa bu tuzun yükseldiğine ve yıkama yapılması gerektiğine işaret eder. Elimizdeki veriler ile 6. haftaya göre 1.2 EC ve 600 PPM değerinde, saksımızın 3 katı hacminde su hazırlıyor ve saksının altından çıkan değer de bu olana kadar saksımızdaki toprağı yıkıyoruz.
Saksınızda her hafta doğru değerleri almanız demek toprağın sağlıklı olması, köklerin sağlıklı olması, bitkinin sağlıklı olması ve hasatın yüksek olması demektir.
Sağlıcakla kalın
Moderatör tarafında düzenlendi: