- Katılım
- 9 Haz 2025
- Mesajlar
- 29
- Puanları
- 28
- Yaş
- 43
"Bitkinin kaderi kesildikten sonra yazılır" - Profesör X![]()
Konuya böyle girmemin sebebi amatör yetiştiricilerin yaptığı hatalar yüzünde çok kaliteli ürünler, kalitesiz hale gelebiliyor. Bunu hayatımda birçok kez gözlemledim ve bunun yaşanmaması için yapılması gerekenleri sizler için buraya yazıyorum.
Öncelikle bitkiye kesildikten sonra ne olur ?
Kesilen bir bitki artık kökleri ile bağlantısı koptuğu için besin alamaz ama içinde tuttuğu şeker ve klorofili parçalayarak yine olgunlaşmayı sürdürür yani bitkiyi siz kestiğinizde bitki ölmez.
Kurutmadaki amacımız ; bitkide kalan klorofili yavaşça parçalamak çünkü bu acı bir tad verir. Aromayı uçurmadan, sabitlemek. Küf, bozulma ve tad kaybı olmadan bitkiyi homojen bir şekilde kurutmak.
Kurutma ortamı
Parametre | Önerilen Değer | Neden? |
---|---|---|
Sıcaklık | ![]() | Terpenleri korur, küfü önler |
Nem | ![]() | Ani kuruma, aroma kaybına neden olur |
Karanlık | ![]() | Işık olursa, THC CBN'e döner böylelikle etki zayıflar |
Hava akışı | ![]() | Durgun hava olursa küf olur |

Nasıl kurutulur ?
Yöntem | Ne yapılır? | Ne zaman tercih edilir? |
---|---|---|
Tüm dal halinde asma | Bitkiler budanır, gövdeyle asılır | Daha yavaş, homojen kuruma sağlar |
Islak budama + raf kurutma | Dallar kesilir, çiçekler ayrılır, tel raflara serilir | Hızlı işlem gerekirken veya küçük alanda |
Tavsiyem ıslak şekilde budamanız, manikürü yapmanız. Böylece ana daldan daha fazla besin çekmeyerek hızlı bir kuruma yapabilirsiniz. Kurumanın gerçekleştiğini anlamak için ise;
Dal testi: İnce dalları bükebilirsiniz, kurumuş dal gibi kırılıyorsa dış kuruma tamamdır. Eğilip, esniyorsa içerisinde hala su var demektir.
Çiçek testi: Hafif bastırınca esnektir, sıkıdır. Çok yumuşak değildir. Bu halde iken kurumuştur.
Aroma ve Terpen koruma yolları
Terpenler hassastır. 20 derece üstünde yok olurlar. Düşük nemi ve fazla hava akışı olan ortamda da aynısı geçerlidir. Kurutmak için ideal yol, yavaş kurutmaktır (7-14 gün). Işık görmesini engelleyin ve ortamdaki ısı ve nemi kontrol edin.
Aroma olgunlaştırma (Curing)
Kurutma bittikten sonra da işlem tam olarak bitmez. Asıl kurutmadan sonra aroma olgunlaştırması, terletme veya ingilizce curing işlemi ile aroma daha da öne çıkarılır. Bu işlem ;
Ne yapılır? | Ne işe yarar? |
---|---|
Cam kavanozlara koy (1/3 boşluk kalmalı) | Havayı kontrol altında tutmak için |
Günde 2 kez kapağı aç (10 dk havalandır) | Nem eşitlenir, koku oturur, küf engellenir |
2. haftadan sonra 3–4 günde bire düşür | Fermente olmuş tat gelişir |
4–8 hafta arası en ideal dönemdir | Yoğun aroma, pürüzsüz duman |


Bu işlem gurme içiciler, içtiği ürüne değer veren kişiler içindir. Ben terlememiş ürünü tüketmeyi sevmem çünkü bir aroması yoktur yani tam olgunlaşma aşaması gerçekleşmemiştir. Özünde hazır olmayan üründür. O yüzden kendinize olan saygınızdan dolayı bu işlemi yapın. Çok daha keyif alacağınız bir deneyim yaşayacaksınız.
Dikkat edilmesi gereken konular
- Kurutma sırasında bitkileri herhangi ağır koku olan bir ortamda kurutmayın. Terpenler ortamdaki kokuyu emer.
- Terletme işlemini mutlaka cam kavanozlarda yapın. Plastik veya metal kaplar bu iş için uygun değildir.
- Kurutma işlemini aceleye getirirseniz, bitkiler kokularını ve aromalarını kaybeder. O yüzden acele etmeyin
- Eğer kavanozdayken bitki, amonyak kokusu geliyorsa kapağını açtığınızda, nem fazla demektir, sömekleri sallayıp, havalandırın kavanozu
Aşama | Süre | Hedef |
---|---|---|
Kurutma | 7–14 gün | %60 RH, 18°C, karanlık |
Dal testi | Günlük | Dal kırılıyorsa tamam |
Aroma oturtma | 2–8 hafta | Cam kavanozda yavaş fermentasyon |
Moderatör tarafında düzenlendi: