Dişileştirilmiş (Feminised) tohum
Dutch Passion neredeyse hiç dişi tohum türü geliştirmemiştir. Henk neredeyse yarım asır yaşında, ancak sırık gibi, özlü iş adamı kenevir tohumu uzmanları için bir Dutch Passion tohum şirketine sahiptir. Dutch Passion Tohum Şirketi'nin kurucusu, “18 yaşındayken esrar içmeye ve satın almaya başladım,” diyor. “Paketlerdeki tohumlar dikkatimi çektiğini fark ettim, bu yüzden botanik okudum ve biyoloji öğrendim ve tohum yetiştirmeyi kitaplardan, mikroskoplardan daha çok sevdiğimi fark ettim. Esrar rahatlatıcı ve eğlenceliydi. Alkolün yasal olup esrarın olmamasını inanılmaz buluyordum.”
Henk'in Hollanda kenevirinin ilk genetiğine ilişkin anıları “zayıf, çiçekleri az, düşük THC'li ve çok iyi olmayan” şeklinde ama 2000 yılında, tohum şirketi Dutch Passion'ın kristal dolu Mazar, Buddha, Original Blueberry, Green Spirit ve diğer güçlü türlerin “feminised” tohumlarını satmaya başlamıştır.
“Hollanda, 80'lerin başında bize tohum getiren birkaç Amerikalıdan genetiği geliştirme konusunda biraz yardım aldı,” diye açıklıyor Henk, ”ve sonra güvenilir erken temeller geliştirmeye başladık - Skunk#1, Northern Lights, Haze. Himalayalar'da bazı seyahatler yaptık. Eğlenceli ama zorlayıcıydı ve her zaman homojen türler için sıkı bir seçim ve çaprazlama yapıyorduk.
“Dutch Passion 13 yıl önce başladı. Her şeyi gördük. İlk günlerde sorunlar, söylentiler ve arkadan bıçaklamalar vardı, şimdi bu biraz değişti, tohum şirketleri güvenilirlik kazandı ve kendi pazarlarına sahip oldular; işler biraz sakinleşti. Ama insanlar hala bizim türlerimizi alıp kopyalarını yapıyor. Başkalarının bizim türlerimizden yarattığı pek çok farklı mor çeşit var ama en azından bazı tohum isimlerimizin telif hakkı var.”
“Tohumlarımızla sattığımız şey güven: %95 çimlenme oranına sahipler ve müşterilerimizi türlerimizin ne kadar tek tip olduğu konusunda bilgilendiriyoruz. Bazı çeşitler diğerlerinden daha üniform. Green Spirit, Mazar, White Widow, Blueberry, Flo - çok dayanıklılar” diyor ve bana Dutch Passion'ın tuzlu yumru kozalaklarının ticari örneklerinden oluşan paketleri uzatıyor.
Paketleri açıp kontrol ediyorum. Yabanmersini ve Mazar güneş gibi yakıyor, ipeksi dumanları boğazımın derinliklerine usulca kayıyor ve sinapslarımda birikiyor. THC reseptörleri harici anandamid üzerinde açılıp kapanıyor. Birdenbire kendimi çok iyi hissetmeye başladım ve Henk'in arabasına bindikten sonra 45 dakika içinde nefes nefese kalmıştık.
Ama Henk içmiyor!
“Üzerinde çalışmam gereken bir işim var, bu yüzden haftada sadece dört kez, gece saat on bir civarında sigara içiyorum ve sonra yatıyorum. Sativa'yı Indica'dan çok daha fazla seviyorum,” diyor, sonunda bir otopark bulduğu için çok mutlu. “Temiz bir kafaya ihtiyacım var. Indica beni sandalyeme geri düşürüyor, bir daha kalkmama izin vermiyor!”
İyi Bir Lezzet
Kaliteli, uluslararası üretim gıda, tekstil ve kozmetik ürünleri satan kenevir dükkânı Green Lands'in üst katında, küçük ölçekli yetiştiricilerin yılda 5 ila 10 kilo esrar tomurcuğu ürettiği zamanları hatırlıyor. Fiyatlar ve kalite değişti diyor.
İyi aromanın önemli olduğunu söylüyor. İnsanlar genellikle hidroponik olarak yetiştirilen kenevirin tadının klasik organik ortamda yetiştirilen kenevire göre daha düşük olduğu konusunda hemfikir.
“Hidroponik domates ve salatalıklara benzer şekilde,” diye alaycı bir şekilde belirtiyor Henk, ”Farkı hissedebilirsiniz. Ben her zaman toprakta yetiştirilen keneviri tercih ederim, ancak insanların neden hidroponik olarak yetiştirdiklerini anlayabiliyorum: Amsterdam'da eski bir binanın üçüncü katında yaşamayı deneyin, toprak torbalarını dolambaçlı merdivenlerden yukarı taşıyın. Hidroponiğin kurulumu ve yönetimi çok daha kolay ve metrekare başına verim daha yüksek” diyor.
Elbette tohumların ağırlığı ile bitmiş ürünü karşılaştırdığınızda tohumlar daha pahalıya mal oluyor.
“Sorun şu ki, tohumları satmak bitmiş ürünü satmaktan daha zor. Yetiştirebildiğiniz tüm kozalakları satabilirsiniz. Öte yandan tohumlar daha özel bir talebe sahip. İnsanlar onları içmiyor. Ve o kadar hızlı satılmıyorlar” diyor.
Ancak Dutch Passion, sadece dişi bitkiler üretmek üzere tasarlanmış “feminised” türler yaratarak daha fazla tohum satmanın açık bir yolunu buldu.
Henk, Dutch Passion Kasım 1998'de ilk kez feminize tohumları piyasaya sürdüğünde pek çok kişinin şüpheyle yaklaştığını itiraf ediyor.
“Bu tohumları yapmak çok zordu,” diye açıklıyor. “Bir çözüme ulaşana kadar birkaç yıl deney yaptık. İlk başta, dişi bir bitkinin tozlaşmadan uzun süre çiçek açmasına izin verirseniz, yaşam döngüsünün sonuna doğru bazı bitkilerin kendi kendine tozlaşmaya çalışacağı gerçeğine güvendik. Ancak bu yöntem güvenilir miktarda polen üretmedi.”
“Sonra bir hormon ve kimyasallar denedik. Hormon polen üretti, ancak diğer yönlerdeki bitkiler üzerinde de aynı etkiyi yarattı ve bu hoşumuza gitmedi. Diğer olasılıkları denedik ve basit bir dişi bitkiyi polen üreten bir bitkiye dönüştürmemizi sağlayan bazı olasılıklar bulduk; bu polenler diğer %100 dişi bitkiler tarafından tozlaştırılarak genellikle 'dişi tohumlar' dediğimiz şeyi üretiyordu.”
“Pek çok insan hermafrodit yarattığımızı düşünüyor ama biz yüzde 100 dişi klonları alıp güvenli bir kimyasal reaktifle muamele ediyoruz, böylece dişi bitkiler bol miktarda erkek polen üretiyor. Daha sonra bu poleni alıp diğer dişi bitkileri bununla döllüyoruz. Bu yöntemle elde edilen tohumlar genellikle dişi bitkiler üretiyor.”
“Başlangıçta bazı insanlar bize tüm tohumların dişi bitki üretmediğini bildirdi, ancak bazı türlerin bu işlemle iyi çalışmadığını ve başarının bir kısmının yetiştirilme şekline bağlı olduğunu gördük. Şimdi böyle şikayetler almıyoruz. Bir kişiye 300 tohum satıyorum ve bunların 298'i dişi bitki yetiştiriyor. Bu düzeyde bir güvenilirlik görüyoruz.”
Araştırma ve iyileştirme
Her yeni teknolojide olduğu gibi, Dutch Passion'ın feminenleştirilmiş türleri de büyüme hastalıkları yaşamıştır. Bazı çeşitler feminenleştirme prosedürüne iyi adapte olamadı ve artık satılmıyor. Aynı şekilde Henk de artık özel tohumlarını dişileştirilmiş olarak adlandırmıyor.
“Bu tohumlar dişi değil” diye açıklıyor. 'Bu tohumlar dişi bitkiler üretmek için özel bir şekilde yaratıldı ve onları dişi olarak adlandırmak doğru değil. Biz bu tohumları dişileştirilmiş olarak adlandırıyoruz - arada bir fark var.”
Henk, dişileştirilmiş tohum üretmenin normal tohum üretmekten çok daha zor olduğunu ve dişileştirme teknolojisi ve ortaya çıkan polen konusunda dikkatli olması gerektiğini söylüyor. Monsanto gibi açgözlü şirketler tarafından kullanılan Terminatör Tohum teknolojisinde olduğu gibi (şirket steril tohumlar üreten gıda bitkileri geliştirerek çiftçileri her yıl Monsanto'dan yeni tohumlar almaya zorluyor), dişileştirilmiş tohumlardan yetişen bitkiler doğal olarak üreyemiyor; en iyi ihtimalle sadece klonlanabiliyorlar.
Eğer kenevir yetiştiriyorsanız, kendi tohumlarınızı üretebilirsiniz, Dutch Passion'ın feminised çeşitleri size göre değildir.
Diğer bahçıvanların çoğu için feminen tohumlar bariz avantajlar sunar. Dış mekan bahçıvanları, sonbaharın başlarında geri dönüp erkek bitkileri sökmeleri gerekmediğini bilerek uzak yerlerde ekim yapabilirler.
Tüm bahçıvanlar, dişi bitkilerin erkek bitkilere oranı olan ortalama %60/%40 yerine daha yüksek verim bekleyebilir, neredeyse ekilen her tohum, verimli tomurcuklar üreten bir dişi ile sonuçlanacaktır.
Dişinin Anahtarı
Dutch Passion'ın feminizasyon test programı, yetiştirme odası faktörlerinin daha iyi bir dişi/erkek bitki oranı üretmek için kontrol edilebileceğini göstermiştir. Dişi bitkilerin oluşumunu teşvik etmek için reçete, vejetatif büyümenin ilk ayında uygulanabilir ve aşağıdaki koşulları ele alır:
1. Daha fazla azot, daha az potasyum;
2. Metal halide lambalardan daha fazla ışık (mavi spektrum), daha az yüksek basınçlı sodyum lambalar (kırmızı spektrum);
3. Daha kısa ışık döngüleri;
4. Yetiştirme ortamının asitliği 6.6-6.8 pH;
5. Daha düşük sıcaklıklar ve daha yüksek nem, ayrıca daha yüksek toprak nemi;
6. Minimum stres (klonlama ve diğer stres faktörleri bitkilerin dengesini bozarak erkek veya hermafrodit olmalarına neden olabilir.
Henk sürekli olarak feminizasyon teknolojisinin ince ayarını yapmaya çalışıyordu. Yetersiz sonuçlar nedeniyle Purple Star çeşidini feminizasyon hattından çıkardı. Birkaç feminenleştirilmiş çeşit %100 yerine %80-90 dişi bitki üretti ve izole edilmiş test mahsullerinde birkaç hermafrodit bulundu. Henk, Green Spirit, Mazar, Masterkush, Oasis, Blueberry, Buddha, Voodoo, Purple #1 ve Trance türlerinin en güvenilir feminize tohumlar olduğunu tespit etti; Dutch Passion'ın feminize tekliflerinin yelpazesini ve güvenilirliğini genişletmek için çalışıyor.
Henk, “Dutch Passion'ı diğerlerinden ayıran şey, müşterilerimizin güvenini korumamız ve tohumlarımızın onlara beklediklerini verdiğinden emin olmamızdır” diyor. Olgunluk, tazelik ve boyuta odaklanıyoruz, türlerin doğru büyümesini sağlamak için çabalıyoruz. Amacımız müşterilerimizin elde ettiği verimi en üst düzeye çıkarmak. Keşke 18 yaşındayken Dutch Passion gibi bir tohum şirketinden satın alabilseydim.
Canabis Culture Magazine “Feminized seeds”