- Katılım
- 14 May 2025
- Mesajlar
- 434
- Puanları
- 187
- Yaş
- 46
Esrar tohumu sıcak ve nemli ortamları sever. Bu onun hayata başlamasını tetikler. Bunun için toprağınızın veya çimlendirme yaptığınız ortamın ısısının yüksek olduğuna emin olun. Ondan sonrasını doğaya bırakın...
Bu konuda herkesin kullandığı farklı metodlar var. Bugün burada bilinen metodları paylaşacağım.
Yeşil Elmas'ın Önerisi
1- Öncelikle ekim yapacağınız saksıyı hazırlayın. Altındaki drenaj taşlarını koyun, toprağınıza perlit ekleyin ve daha sonra saksınıza önce drenaj taşlarını daha sonra toprağınızı koyun. Toprağı saksıya koyduktan sonra bütün gücünüzle değil ama biraz toprağı presleyin ve biraz daha toprak ekleyin. Saksınızdaki toprak çok gevşek olmasın.
2- Saksınızı hazırladıktan sonra tohumunuzun kıç tarafı yukarı bakacak şekilde toprağa yerleştirin. Yani sivri tarafı aşağıya bakacak şekilde. Yerleştirmeyi yaptıktan sonra kıç tarafı görünür olacak. Üzerine toprak serpin ve ışığı direk almasını engelleyin. Bu işlemi yaptıktan sonra tekrar tohuma bastırmayın, üzerine suyunu dökün ve su döküldükten sonra tohumun gözükmediğine de emin olun.
3- Plastik, şeffaf bir bardak ile üzerini kapatın. Bardağınıza toplu iğneler ile 4-6 arasında delik açın ve daha sonra lamba ya da güneş altına saksınızı alabilirsiniz.
4- Bütün işlemleri doğru yaptıysanız; 2-3 saat sonra bardağın içerisinde oluşan nemi gözle gözlemleyebilirsiniz. Bu işlemlerin doğru olduğunu gösterir. Lambanızın zamanlayıcısını takın ve bitkinizi orada bırakın. 2-4 gün arasında mutlaka baş verecektir.


Dikkat edilmesi gereken noktalar ;
- Saksıyı koyduğunuz ortamdaki ısının en azından 23 derece olduğundan emin olun. Aksi halde toprak yeterince ısınmayacağı için, tohum yaşama başlamayabilir.
- Derine gömmeyin, dediğim gibi kıç tarafı gözüksün. Sadece toprağa tohumu monte edin ve sonra üzerini kapatın.
- Bardakta nem oluşmadıysa, yeteri kadar ısı oluşmamış demektir. Isıyı yükseltmelisiniz.
Sanchez Metodu
Literatürde Sanchez metodu diye geçen bu tohum filizlendirme yöntemi, işe yarayan bir yöntemdir. Bütün tohum filizlendirme teknikleri gibi bu sisteminde mantığı aynıdır. Sizlere bu tekniği görseller ile burada yayınlıyorum.







Bu konuda herkesin kullandığı farklı metodlar var. Bugün burada bilinen metodları paylaşacağım.
Yeşil Elmas'ın Önerisi
1- Öncelikle ekim yapacağınız saksıyı hazırlayın. Altındaki drenaj taşlarını koyun, toprağınıza perlit ekleyin ve daha sonra saksınıza önce drenaj taşlarını daha sonra toprağınızı koyun. Toprağı saksıya koyduktan sonra bütün gücünüzle değil ama biraz toprağı presleyin ve biraz daha toprak ekleyin. Saksınızdaki toprak çok gevşek olmasın.
2- Saksınızı hazırladıktan sonra tohumunuzun kıç tarafı yukarı bakacak şekilde toprağa yerleştirin. Yani sivri tarafı aşağıya bakacak şekilde. Yerleştirmeyi yaptıktan sonra kıç tarafı görünür olacak. Üzerine toprak serpin ve ışığı direk almasını engelleyin. Bu işlemi yaptıktan sonra tekrar tohuma bastırmayın, üzerine suyunu dökün ve su döküldükten sonra tohumun gözükmediğine de emin olun.
3- Plastik, şeffaf bir bardak ile üzerini kapatın. Bardağınıza toplu iğneler ile 4-6 arasında delik açın ve daha sonra lamba ya da güneş altına saksınızı alabilirsiniz.
4- Bütün işlemleri doğru yaptıysanız; 2-3 saat sonra bardağın içerisinde oluşan nemi gözle gözlemleyebilirsiniz. Bu işlemlerin doğru olduğunu gösterir. Lambanızın zamanlayıcısını takın ve bitkinizi orada bırakın. 2-4 gün arasında mutlaka baş verecektir.


Dikkat edilmesi gereken noktalar ;
- Saksıyı koyduğunuz ortamdaki ısının en azından 23 derece olduğundan emin olun. Aksi halde toprak yeterince ısınmayacağı için, tohum yaşama başlamayabilir.
- Derine gömmeyin, dediğim gibi kıç tarafı gözüksün. Sadece toprağa tohumu monte edin ve sonra üzerini kapatın.
- Bardakta nem oluşmadıysa, yeteri kadar ısı oluşmamış demektir. Isıyı yükseltmelisiniz.
Sanchez Metodu
Literatürde Sanchez metodu diye geçen bu tohum filizlendirme yöntemi, işe yarayan bir yöntemdir. Bütün tohum filizlendirme teknikleri gibi bu sisteminde mantığı aynıdır. Sizlere bu tekniği görseller ile burada yayınlıyorum.






