Eğitim nasıl yapılır

BobMarley

Yeni Üye
Merhabalar. Eğitim dediğiniz nedir ve nasıl yapılır? Mobil uygulamanizdaki yetiştirme asistanı bölümünde sık sık dile getirilen bir konu ve ne olduğunu bilmiyorum

İngilizce shrug-scrog ve lst, topping vb gibi terimlerle anılan türkçesi genel olarak eğitim diyebileceğimiz bitkiye alandan, işıktan tasarruf kazanmak için dallarına ve gövdesine yön vererek yada güçlendirerek yapılan verimi arttırmak için kullanılan yöntemleridir.
Bitkiyi sarmaşık benzeri istediğimiz gibi eğip büküp belirli acılarla buyumesini istediğimiz alanlara bitki gövdesini ve dallarını yönlendirmek,.bitkiye destek verecek ekipmanlar ile güçlü bir gövde kazandirmak çalı vari yatay şekilde genişlemesini sağlamak için kullanılır.

Genelde yeni baslayanlarin tercih etmekte zorlandığı konular arasında gelir, çünkü kullanımı risklidir, eğitim vericem diye dalları yada gövdeyi rahatlikla kirabilirsiniz.

En güvenli kullanımı dahi sorumluluk gerektirir çünkü bitki strese girer.

Şahsımın Cannabis ile barışık olamadığı konular arasına girer, birkaç ana gövde ve bir düzine yan dal kırıp yaraladıktan sonra "elinin ayarini s.kym efe" diyip daha güvenli metotlara geçmiş ve istemeyerek yapmaya devam etmeye çalıştığım yöntemlerdir. (Bence uygulaması en hassas konulardan birisi)

Son düzenleme:
Bu konu ile ilgili ayrı bir başlık açıp, sizleri detaylı olarak bilgilendireceğiz

Şimdilik çok fazla eğitime girmeden düz bir grow yapman en iyisi. Basit birkaç eğitimi verebilirsin, zarar vermenin zor olduğu.

SCROG
: Teli çekmek. Bu daha çok çiçeklenmeye girdikten biraz sonra yapılıyor. Kabininin ortasına bir file çekiyorsun ve dalları file boşluklarına yerleştiriyorsun. Buradaki amaç, alt dallara ışık gitmesini sağlamak için dalları üstteki file yardımıyla germek. Ama dediğim gibi, bunun zamanı var.

LST: En hafif ve basit olanını yapabilirsin. Bunu başta, veg (vejetatif) döneminde yapman gerekiyor. Fidelemeyi atlattıktan sonra başlayabilirsin. Ama bunun da farklı teknikleri ve çok ağır yapanlar var, mesela ben. Burada da amaç yine bitkinin maksimum ışık almasını sağlamak. Basit bir telle veya iple dalları yatırabilirsin. Ortalama bitkinin 3. haftasından sonra başlayabilirsin. Ama dikkatli ol; yukarıda kırılmadan bahsetti bir dostumuz, o yüzden çok hafif LST yap.

Topping: Hasadı ikiye katlayan bir şey. Ben LST yaparken topping kesin yaparım, üstüne mainlining uygularım. Ama bunlar ağır eğitimler oluyor, o yüzden hata yapmak başta çok olası. Sen şu an, 3. haftadan sonra dallarını daha iyi ışık alacak şekilde çok hafif eğip bük. Daha sonra SCROG teli çekersin ve dümdüz esrar bitkisi yetiştirmekten daha fazla verim elde edersin.

Şimdilik çok fazla eğitime girmeden düz bir grow yapman en iyisi. Basit birkaç eğitimi verebilirsin, zarar vermenin zor olduğu.

SCROG
: Teli çekmek. Bu daha çok çiçeklenmeye girdikten biraz sonra yapılıyor. Kabininin ortasına bir file çekiyorsun ve dalları file boşluklarına yerleştiriyorsun. Buradaki amaç, alt dallara ışık gitmesini sağlamak için dalları üstteki file yardımıyla germek. Ama dediğim gibi, bunun zamanı var.

LST: En hafif ve basit olanını yapabilirsin. Bunu başta, veg (vejetatif) döneminde yapman gerekiyor. Fidelemeyi atlattıktan sonra başlayabilirsin. Ama bunun da farklı teknikleri ve çok ağır yapanlar var, mesela ben. Burada da amaç yine bitkinin maksimum ışık almasını sağlamak. Basit bir telle veya iple dalları yatırabilirsin. Ortalama bitkinin 3. haftasından sonra başlayabilirsin. Ama dikkatli ol; yukarıda kırılmadan bahsetti bir dostumuz, o yüzden çok hafif LST yap.

Topping: Hasadı ikiye katlayan bir şey. Ben LST yaparken topping kesin yaparım, üstüne mainlining uygularım. Ama bunlar ağır eğitimler oluyor, o yüzden hata yapmak başta çok olası. Sen şu an, 3. haftadan sonra dallarını daha iyi ışık alacak şekilde çok hafif eğip bük. Daha sonra SCROG teli çekersin ve dümdüz esrar bitkisi yetiştirmekten daha fazla verim elde edersin.
Sizler harika bir detaysiniz. Emeğinize sağlık

Son konular

Geri