- Katılım
- 9 Haz 2025
- Mesajlar
- 29
- Puanları
- 28
- Yaş
- 43
Bu dönem bitkinin artık büyümeyi bıraktığı ve çiçek geliştirdiği dönemdir. Bitki artık sizin verebileceğiniz bütün herşeyi alabilecek olgunluktadır ve sağlıklı yapısı ile bunları rahatlıkla işleyerek kendini geliştirebilir. Kenevir çok hızlı büyüyen bir bitkidir bunu unutmayın, sadece ona doğru ortamı sağlayıp, ona iyi bakın.
Çiçenlenme döneminde reçine, terpen ve gramaj, eğitim ve doğru yöntemlerle maksimuma çıkartılabilir.
Çiçeklenme dönemi 7. ve 9. hafta arasındadır ama bu genetiğe ve eğitimlere göre değişebilir. Sizler bunu zaten size söyleyeceğim gelişmeleri gözlemleyerek de anlayabilirsiniz. Bu dönem hasat öncesi flush'a kadar sürer ve bitki doğru hamleler ile gözle görülür bir gelişme sağlayabilir.
Bilimsel olarak aroma ve reçine üretimi aşağıdaki değerleri referans alır;
Sizlerde size verdiğim gübre tablosundaki değerleri de bu ortam değerlerine göre uygularsanız bitkileriniz mükemmel bir enerji ile gelişecektir. Bitki çiçek üretimine geçtiği zaman daha çok enerjiye ihtiyaç duyar. Bunun için bu süreçte lambanızın gücünü arttırmak en doğru harekettir. Gücü ne kadar arttırırsanız gramaj da o kadar artacakdır.
Yetiştirmeye başlarken bir planla bu işe başlarsınız. Bu planda ise harcadığınız enerjinin karşılığında alacağınız hasatta olur. Genelde yetiştiriciler buna 1 watt başına 1 gram olarak bakar. Size maksimum değerleri verdim ancak siz önceki karbondioksit konusunda da anlattığım gibi rakamları daha da yükseltirseni watt başına rakamlar biraz daha yükselebilir. Uzun dönem bitkide benim rekorum watt başına 4.2 gram oldu organik yetiştirme ile. Bunu kısa dönemde yapabilmeniz imkansız elbette ama uzun dönemde bu mümkün.
Bitkinin eğitimine de bu dönemde devam etmelisiniz. Işığın yayılımını doğru kullanarak bitkiden çok daha fazla verim elde edebilirsiniz. Kompakt bitkiler bütün sömek dallarından eşit miktarda sömek verir ve bu da onları diğer bitkilerden daha verimli kılar.
Fide yetiştirirken hazırladığımız kompakt fideleri, büyütme aşamasında da kompakt tutarak bu zamanlara kadar getirdik. Bu da şimdi bize bütün dallardan eşit miktarda sömek alma imkanı verdi.
Bu haftada gübrelerimiz tamamen çiçek yapımını destekleyen türde ve tam bir fosfor bombası. Toprağın ph'ını sürekli 6.5'de tutarsanız ve verdiğiniz sularda buna hassasiyet gösterirseniz hasat süreniz kısalır ancak bunlara dikkat etmezseniz uzar. 65 günde tamamen hazır olan bir bitkinin, acemi bir yetiştiricinin elinde 85 günde hazır olduğuna birçok kez şahit oldum. Bunun tek sebebi toprağın ph'ına ve diğer faktörlere gösterilen önemin azlığı. Bilgilerin sıralı ve hazır bir şekilde olmayışı , elbette sizler için bir zorluktu ancak yazdığım rehberlerden sonra bu sorunların ortadan kalkacağına inanıyorum.
EC kontrollerini yapın, topraktan çıkan suyu mutlaka ölçün. 0,5 EC üstü bu aşamada bitkinin aromasına zarar verir. Unutmayın, birinci sınıf bir ürün elde etmek istiyoruz, bundan dolayı herşeyi kitabına uygun yapıyoruz. Şu anda belki sizler okurken bile yoruluyorsunuz ancak 1,2 tekrardan sonra aslında ne kadar kolay ve hatta zevlş, işler olduğunu sizler de göreceksiniz.
9. haftada tat aroma amacı ile katacağınız son fosfor ve keçiboynuzu karışımı ağızda kalan bir aroma yaratır. Bunun için mutlaka ilk flushdan sonraki hafta bunu yapın. Bitki topraktan direk bunları emerek, dediğim şeyin oluşmasını sağlayacak kadar terpen ve reçine üretebilecektir. Tablonun haftası sizin bitkinizde kayabilir ama siz hasata yakın bunun hesabını yapıp, kullanabilirsiniz. Dediğim gibi bu haftalar genetiğe göre de değişiklik gösterebilir.
Reçine ve aroma üretimi için en dikkat edilmesi gereken noktalar;
Sonuç olarak bu tekniklerin sonunda kristalize gibi olmuş, trikomlarla dolu, büyük sömekler, yüksek gramajlar, keskin bir koku ve ağızda kalan bir tad elde edebilirsiniz.
Bundan sonraki aşamada ise hasattan önce aroma arttırma rehberini okuyup hasatınızı yapabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın
Çiçenlenme döneminde reçine, terpen ve gramaj, eğitim ve doğru yöntemlerle maksimuma çıkartılabilir.
Çiçeklenme dönemi 7. ve 9. hafta arasındadır ama bu genetiğe ve eğitimlere göre değişebilir. Sizler bunu zaten size söyleyeceğim gelişmeleri gözlemleyerek de anlayabilirsiniz. Bu dönem hasat öncesi flush'a kadar sürer ve bitki doğru hamleler ile gözle görülür bir gelişme sağlayabilir.
Bilimsel olarak aroma ve reçine üretimi aşağıdaki değerleri referans alır;
Etken | Açıklama |
---|---|
Işık yoğunluğu (PPFD) | En az 600–800 µmol/m²/s olmalı – reçine üretimini doğrudan tetikler |
UV-A ışığı (350–400nm) | Bitkiyi strese sokmadan reçine savunması başlatır |
Düşük gece sıcaklığı | Aromatik terpen kaybını engeller (%15’e kadar aroma korunur) |
Karbonhidrat desteği | Melas gibi doğal şeker → tat yoğunluğu ve yoğunluk sağlar |
Potasyum ve fosfor | Tomurcuğun iç dolgunluğunu ve çiçek yoğunluğunu belirler |
Sizlerde size verdiğim gübre tablosundaki değerleri de bu ortam değerlerine göre uygularsanız bitkileriniz mükemmel bir enerji ile gelişecektir. Bitki çiçek üretimine geçtiği zaman daha çok enerjiye ihtiyaç duyar. Bunun için bu süreçte lambanızın gücünü arttırmak en doğru harekettir. Gücü ne kadar arttırırsanız gramaj da o kadar artacakdır.
Durum | Uygulama |
---|---|
LED Panel kullanılıyorsa | 7. haftadan itibaren %100 güçte çalıştırılabilir |
Işık mesafesi | 35–40 cm (bitki ışığı seviyor ama stresten kaçmalı) |
Watt başına alan | 1W : 1.2–1.4g hedeflenebilir (organik yetiştiricilikte ancak karbondioksit ile bu yükseltilebilir) |
Yetiştirmeye başlarken bir planla bu işe başlarsınız. Bu planda ise harcadığınız enerjinin karşılığında alacağınız hasatta olur. Genelde yetiştiriciler buna 1 watt başına 1 gram olarak bakar. Size maksimum değerleri verdim ancak siz önceki karbondioksit konusunda da anlattığım gibi rakamları daha da yükseltirseni watt başına rakamlar biraz daha yükselebilir. Uzun dönem bitkide benim rekorum watt başına 4.2 gram oldu organik yetiştirme ile. Bunu kısa dönemde yapabilmeniz imkansız elbette ama uzun dönemde bu mümkün.
Bitkinin eğitimine de bu dönemde devam etmelisiniz. Işığın yayılımını doğru kullanarak bitkiden çok daha fazla verim elde edebilirsiniz. Kompakt bitkiler bütün sömek dallarından eşit miktarda sömek verir ve bu da onları diğer bitkilerden daha verimli kılar.
Fide yetiştirirken hazırladığımız kompakt fideleri, büyütme aşamasında da kompakt tutarak bu zamanlara kadar getirdik. Bu da şimdi bize bütün dallardan eşit miktarda sömek alma imkanı verdi.
Teknik | Uygulama Zamanı | Faydası |
---|---|---|
Light LST | 5. haftaya kadar | Dalları yatarın, ışık dağılımı artarın |
Yaprak yönlendirme | 6. haftaya kadar | Sömeklerin üzeri gölgede kalmasın |
Fan yaprağı tıraşı (budama) | 7. haftada | Alt tomurcuklara ışık açılır |
Yan fanlar | Tüm çiçeklenme süreci | Reçine için sirkülasyon sağlar, küfü önler |
Bu haftada gübrelerimiz tamamen çiçek yapımını destekleyen türde ve tam bir fosfor bombası. Toprağın ph'ını sürekli 6.5'de tutarsanız ve verdiğiniz sularda buna hassasiyet gösterirseniz hasat süreniz kısalır ancak bunlara dikkat etmezseniz uzar. 65 günde tamamen hazır olan bir bitkinin, acemi bir yetiştiricinin elinde 85 günde hazır olduğuna birçok kez şahit oldum. Bunun tek sebebi toprağın ph'ına ve diğer faktörlere gösterilen önemin azlığı. Bilgilerin sıralı ve hazır bir şekilde olmayışı , elbette sizler için bir zorluktu ancak yazdığım rehberlerden sonra bu sorunların ortadan kalkacağına inanıyorum.
Hafta | Kompost Çayı | Solucan Çayı | Kelp Çayı | Kemik Unu Çayı | Guana | Keçiboynuzu | Melas | Cal-Mag | Notlar | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
7 | 1/10 | 1/20 | 1/20 | ✔ (1/20) |
| - | - | ✔ | Gramaj artırma odaklı | |
8 | - | - | - | - |
| - | - | - | Flush başlar, sade su |
9 | - | - | - | - |
| ✔ (1/2 ÇK) | - | ✔ | Tat-aroma dönemi |
EC kontrollerini yapın, topraktan çıkan suyu mutlaka ölçün. 0,5 EC üstü bu aşamada bitkinin aromasına zarar verir. Unutmayın, birinci sınıf bir ürün elde etmek istiyoruz, bundan dolayı herşeyi kitabına uygun yapıyoruz. Şu anda belki sizler okurken bile yoruluyorsunuz ancak 1,2 tekrardan sonra aslında ne kadar kolay ve hatta zevlş, işler olduğunu sizler de göreceksiniz.
9. haftada tat aroma amacı ile katacağınız son fosfor ve keçiboynuzu karışımı ağızda kalan bir aroma yaratır. Bunun için mutlaka ilk flushdan sonraki hafta bunu yapın. Bitki topraktan direk bunları emerek, dediğim şeyin oluşmasını sağlayacak kadar terpen ve reçine üretebilecektir. Tablonun haftası sizin bitkinizde kayabilir ama siz hasata yakın bunun hesabını yapıp, kullanabilirsiniz. Dediğim gibi bu haftalar genetiğe göre de değişiklik gösterebilir.
Reçine ve aroma üretimi için en dikkat edilmesi gereken noktalar;
Uygulama | Etki |
---|---|
Gece sıcaklığı 19–20°C | Aroma kaybını azaltır |
UV-A ışığı günde 2 saat | Trikom kalınlığı artar |
Neme dikkat (%40 civarı) | Terpen buharlaşması azalır |
Fan üfleme → yaprak titreşimi | Trikom oluşumunu tetikler |
“Karanlık öncesi sulama yok” | Tomurcuk içi mantar önlenir |
Sonuç olarak bu tekniklerin sonunda kristalize gibi olmuş, trikomlarla dolu, büyük sömekler, yüksek gramajlar, keskin bir koku ve ağızda kalan bir tad elde edebilirsiniz.
Bundan sonraki aşamada ise hasattan önce aroma arttırma rehberini okuyup hasatınızı yapabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın