Büyüme dönemi rehberi

ProfesörX

Büyük Usta
Onur Üyesi
Büyüme döneminde bitkinize ilk eğitimlerine başlarsınız. Bitkiniz gövdesini güçlendirir, yapraklarını büyütür, dallanır. Bu gelişmelerden dolayı sizler de hasatınızı arttırabilmek için bitkinizi eğitmelisiniz. Şimdi bunları nasıl ve ne zamanda yapmanız gerektiğini anlatacağım. Eğitimler ile ilgili ayrı bir rehber hazırlayacağım. Burada bu teknikleri hangi zamanlarda uygulayabileceğinizi de öğrenmiş olacaksınız.

Büyüme dönemi 7. gün ve 28. gün arasındadır ancak bu genetiklere göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca yaptığınız eğitimler de biraz bu süreyi uzatabilir.

Güçlü lambaya geçiş

Bitki artık bu sürede daha yoğun ışığı işleyebilecek kapasiteye gelmiştir ve daha yüksek oranda fotosentez yapabilir. Bunlarla eş orantılı olarak da gelişim hızlanır ve enerji ihtiyacı ortaya çıkar. Bunu önlemenin yolu da daha güçlü bir lambaya geçmektir veya güç kaynağına (güneş).

Lamba TürüMesafe (vejetatif için)Güç Aralığı
LED Panel35–45 cm100–250W
COB LED40–50 cm150–300W
MH (Metal Halide)45–60 cm250–400W

İdeal ortam değerleri

Değerİdeal Aralık
Sıcaklık24–28°C
Nem (RH)%55–65
Işık Süresi18 saat açık / 6 kapalı (Auto için sabit)
VPD0.9 – 1.3 kPa
CO₂ (varsa)800–1000 ppm

Besleme

7–14 Gün - Yarı doz azot ağırlıklı sıvı gübre (örnek: 3-1-2)
14–21 Gün - Tam doz – hızlı büyüme başlar
21+ - Fosfor/potasyum hafifçe eklenmeye başlanabilir

💧 Runoff’lu sulama yapın mutlaka ve tuz birikimini engelleyin

Yaprak ve dal gelişimi

Sağlıklı bir bitki her 24 saatte 1 yeni yaprak seti çıkarır. Yapraklar geniş, düz ve koyu yeşil olur. Gövde her geçen gün gelişir. Dallar yapraklardan daha geç uzamaya başlar.

Aşırı koyu yeşil yapraklar yüksek azota işaret eder. Azotu azaltın böyle bir durumda. Yaprak kenarları yukarı doğru kalkık ise bu ışığın veya ısının fazla gelmesinden dolayıdır. Ona göre ideal ortam değerlerinden şaşmayın. Eğer ortam değerleriniz ideal ise sorun ışıktır. Mesafeyi biraz arttırın ve bitkinin sürekli mutlu kalmasını sağlayın

Eğitimler ne zaman başlamalı ?

Eğitim TürüNe Zaman Başlanır?Nasıl Yapılır?
LST (Low Stress Training)10–14. gün arasıAna gövde yavaşça yana yatırılır, bağlanır
Leaf Tucking (Yaprak altlama)10. günden sonraBüyük fan yaprakları tomurcuğu gölgede bırakıyorsa, aşağıya sokulur
⚠️Main Lining (Ana Hat Eğitimi)10-12. gün⚠️ Sadece güçlü genetikte ve çok erken başlamak şartıyla mümkün

Kısa dönem bitkilere yüksek stresli eğitim vermeyin. Bu hasatınızı yüksek oranda düşürür. Bazı genetikler çok nadir kaldırabilse de bu çok mümkün değil. Yaptığım bütün çalışmalar bunu kanıtladı ve istisnalar kaideyi bozmaz o yüzden kısa dönem bitkilere kesinlikle yüksek stresli eğitim vermeyin.

Main lining veya topping (kafa kesme) işlemlerini sadece güçlü genetikler üzerinde yapın. Bu aşamada denemeleri yaparken size bunları karşılayabilen genetikleri öneriyorum @Yeşil Elmas 'a. O yüzden kaldırabiliyor ektikleriniz ancak unutmayın hepsi için bu geçerli değil.

Büyüme planı

HaftaGelişimNe Yapılır?
1FideTorch LED – sıkı kontrol – kök gelişimi
2Erken BüyümeIşık artırılır, kök/gövde gelişir, eğitim başlar
3Orta BüyümeDallar uzar, yapraklar büyür, sulama derinleşir
4Geç Büyüme / Erken ÇiçeklenmeEğitim tamamlanır, azot–fosfor dengesi sağlanır

Dikkat edilmesi gerekenler

DurumBelirtilerMüdahale
Işık fazlalığıYaprak kenarı yukarı kalkıkLamba biraz yükseltilmeli
Azot fazlalığıKoyu yeşil, kıvrık yaprakBesin dozu azaltılmalı
Aşırı nemYaprak altı ıslak hissiFan + hava akışı artırılmalı
Kök boğulmasıBitki durgun, yaprak aşağıDaha seyrek ve kontrollü sulama