Büyüme döneminde bitkinize ilk eğitimlerine başlarsınız. Bitkiniz gövdesini güçlendirir, yapraklarını büyütür, dallanır. Bu gelişmelerden dolayı sizler de hasatınızı arttırabilmek için bitkinizi eğitmelisiniz. Şimdi bunları nasıl ve ne zamanda yapmanız gerektiğini anlatacağım. Eğitimler ile ilgili ayrı bir rehber hazırlayacağım. Burada bu teknikleri hangi zamanlarda uygulayabileceğinizi de öğrenmiş olacaksınız.
Büyüme dönemi 7. gün ve 28. gün arasındadır ancak bu genetiklere göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca yaptığınız eğitimler de biraz bu süreyi uzatabilir.
Güçlü lambaya geçiş
Bitki artık bu sürede daha yoğun ışığı işleyebilecek kapasiteye gelmiştir ve daha yüksek oranda fotosentez yapabilir. Bunlarla eş orantılı olarak da gelişim hızlanır ve enerji ihtiyacı ortaya çıkar. Bunu önlemenin yolu da daha güçlü bir lambaya geçmektir veya güç kaynağına (güneş).
İdeal ortam değerleri
Besleme
7–14 Gün - Yarı doz azot ağırlıklı sıvı gübre (örnek: 3-1-2)
14–21 Gün - Tam doz – hızlı büyüme başlar
21+ - Fosfor/potasyum hafifçe eklenmeye başlanabilir
Runoff’lu sulama yapın mutlaka ve tuz birikimini engelleyin
Yaprak ve dal gelişimi
Sağlıklı bir bitki her 24 saatte 1 yeni yaprak seti çıkarır. Yapraklar geniş, düz ve koyu yeşil olur. Gövde her geçen gün gelişir. Dallar yapraklardan daha geç uzamaya başlar.
Aşırı koyu yeşil yapraklar yüksek azota işaret eder. Azotu azaltın böyle bir durumda. Yaprak kenarları yukarı doğru kalkık ise bu ışığın veya ısının fazla gelmesinden dolayıdır. Ona göre ideal ortam değerlerinden şaşmayın. Eğer ortam değerleriniz ideal ise sorun ışıktır. Mesafeyi biraz arttırın ve bitkinin sürekli mutlu kalmasını sağlayın
Eğitimler ne zaman başlamalı ?
Kısa dönem bitkilere yüksek stresli eğitim vermeyin. Bu hasatınızı yüksek oranda düşürür. Bazı genetikler çok nadir kaldırabilse de bu çok mümkün değil. Yaptığım bütün çalışmalar bunu kanıtladı ve istisnalar kaideyi bozmaz o yüzden kısa dönem bitkilere kesinlikle yüksek stresli eğitim vermeyin.
Main lining veya topping (kafa kesme) işlemlerini sadece güçlü genetikler üzerinde yapın. Bu aşamada denemeleri yaparken size bunları karşılayabilen genetikleri öneriyorum @Yeşil Elmas 'a. O yüzden kaldırabiliyor ektikleriniz ancak unutmayın hepsi için bu geçerli değil.
Büyüme planı
Dikkat edilmesi gerekenler
7. gün → güçlü ışığa geç
10. gün → eğitim başlangıcı
14. gün → tam doz besin / kontrol sulama
18–20. gün → defoliasyon ve büyüme yönetimi
24. gün sonrası → çiçeklenmeye hazırlık başlar
Büyüme dönemi 7. gün ve 28. gün arasındadır ancak bu genetiklere göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca yaptığınız eğitimler de biraz bu süreyi uzatabilir.
Güçlü lambaya geçiş
Bitki artık bu sürede daha yoğun ışığı işleyebilecek kapasiteye gelmiştir ve daha yüksek oranda fotosentez yapabilir. Bunlarla eş orantılı olarak da gelişim hızlanır ve enerji ihtiyacı ortaya çıkar. Bunu önlemenin yolu da daha güçlü bir lambaya geçmektir veya güç kaynağına (güneş).
Lamba Türü | Mesafe (vejetatif için) | Güç Aralığı |
---|---|---|
LED Panel | 35–45 cm | 100–250W |
COB LED | 40–50 cm | 150–300W |
MH (Metal Halide) | 45–60 cm | 250–400W |
İdeal ortam değerleri
Değer | İdeal Aralık |
---|---|
Sıcaklık | 24–28°C |
Nem (RH) | %55–65 |
Işık Süresi | 18 saat açık / 6 kapalı (Auto için sabit) |
VPD | 0.9 – 1.3 kPa |
CO₂ (varsa) | 800–1000 ppm |
Besleme
7–14 Gün - Yarı doz azot ağırlıklı sıvı gübre (örnek: 3-1-2)
14–21 Gün - Tam doz – hızlı büyüme başlar
21+ - Fosfor/potasyum hafifçe eklenmeye başlanabilir

Yaprak ve dal gelişimi
Sağlıklı bir bitki her 24 saatte 1 yeni yaprak seti çıkarır. Yapraklar geniş, düz ve koyu yeşil olur. Gövde her geçen gün gelişir. Dallar yapraklardan daha geç uzamaya başlar.
Aşırı koyu yeşil yapraklar yüksek azota işaret eder. Azotu azaltın böyle bir durumda. Yaprak kenarları yukarı doğru kalkık ise bu ışığın veya ısının fazla gelmesinden dolayıdır. Ona göre ideal ortam değerlerinden şaşmayın. Eğer ortam değerleriniz ideal ise sorun ışıktır. Mesafeyi biraz arttırın ve bitkinin sürekli mutlu kalmasını sağlayın
Eğitimler ne zaman başlamalı ?
Eğitim Türü | Ne Zaman Başlanır? | Nasıl Yapılır? |
---|---|---|
LST (Low Stress Training) | 10–14. gün arası | Ana gövde yavaşça yana yatırılır, bağlanır |
Leaf Tucking (Yaprak altlama) | 10. günden sonra | Büyük fan yaprakları tomurcuğu gölgede bırakıyorsa, aşağıya sokulur |
![]() | 10-12. gün | ![]() |
Kısa dönem bitkilere yüksek stresli eğitim vermeyin. Bu hasatınızı yüksek oranda düşürür. Bazı genetikler çok nadir kaldırabilse de bu çok mümkün değil. Yaptığım bütün çalışmalar bunu kanıtladı ve istisnalar kaideyi bozmaz o yüzden kısa dönem bitkilere kesinlikle yüksek stresli eğitim vermeyin.
Main lining veya topping (kafa kesme) işlemlerini sadece güçlü genetikler üzerinde yapın. Bu aşamada denemeleri yaparken size bunları karşılayabilen genetikleri öneriyorum @Yeşil Elmas 'a. O yüzden kaldırabiliyor ektikleriniz ancak unutmayın hepsi için bu geçerli değil.
Büyüme planı
Hafta | Gelişim | Ne Yapılır? |
---|---|---|
1 | Fide | Torch LED – sıkı kontrol – kök gelişimi |
2 | Erken Büyüme | Işık artırılır, kök/gövde gelişir, eğitim başlar |
3 | Orta Büyüme | Dallar uzar, yapraklar büyür, sulama derinleşir |
4 | Geç Büyüme / Erken Çiçeklenme | Eğitim tamamlanır, azot–fosfor dengesi sağlanır |
Dikkat edilmesi gerekenler
Durum | Belirtiler | Müdahale |
---|---|---|
Işık fazlalığı | Yaprak kenarı yukarı kalkık | Lamba biraz yükseltilmeli |
Azot fazlalığı | Koyu yeşil, kıvrık yaprak | Besin dozu azaltılmalı |
Aşırı nem | Yaprak altı ıslak hissi | Fan + hava akışı artırılmalı |
Kök boğulması | Bitki durgun, yaprak aşağı | Daha seyrek ve kontrollü sulama |