21 Günde Kompost Yapımı ( Profesör X Kompostu )

ProfesörX

Büyük Usta
Onur Üyesi
Katılım
9 Haz 2025
Mesajlar
29
Puanları
28
Yaş
43
Yıllarca yaptığım denemeler sonucunda öğrendiğim en büyük bilgi, hiçbir insan yapımı malzemenin, doğanın kendi ürettiğinden üstün olmadığıdır. Bizlerin sadece tecrübesi yetmiyor, en iyisini bulmak için. Kenevir yetiştirmesi yolculuğumda, farklı bölgelerdeki yetiştiricilerin uyguladığı, farklı teknikleri gördüm ve öğrendim.

Bu bilgilerin başında ise; Kendi kompostunuzu hazırlamayı öğrendiğiniz zaman, kendi toprağınızı da hazırlayabilirsiniz ve bu kenevir yetiştiricileri için en iyi yetiştirme alanıdır.

Çeşitli kompost hazırlama yolları mevcut. Bugün size benim de kullandığım, en hızlı ve en iyi sonuç veren kendi tarifimi paylaşacağım.

Kompost nedir ?​


Kompost, organik atıkların (sebze-meyve artıkları, yapraklar, çay posası, kahve telvesi, yumurta kabukları gibi) doğaya uygun şekilde çürütülerek doğal gübreye dönüştürülmesi sürecidir. Bu süreçte mikroorganizmalar ve bazı canlılar (örneğin solucanlar), atıkları ayrıştırarak toprağa faydalı bir maddeye çevirirler. Bu maddeler, bitkilerinizin gelişiminde onlar için çok faydalıdır.

Neden Kompost ?​

Öncelikle kompost doğal bir gübredir ve toprağın verimini arttırır. Çevre dostudur, bu da çöp miktarını azaltıp, geri dönüşümü desteklemesini sağlar ki bu da bize az da olsa bir karbondioksit kaynağı sağlar ama en önemli faydası bize toprağın sağlığını iyileştirmesidir. Kompostlar organik madde açısından zengin oldukları için bitkileriniz çok daha sağlıklı büyür. Mağazalarda hazır olan satılan topraklarda bu şekilde hazırlanır ancak bekleme süresi boyunca içerlerindeki yaşam son bulur ve kalitesi düşer. Kendi hazırladığınız kompostlarda ise bu tam tersi olacağı için bitkileriniz çok daha iyi gelişir.



Kompost İçin Gerekli Malzemeler ? ( Profesör X Kompostu )​


Şimdi sizlere anlatacağım kompost tarifi, benim kendi kullandığım tariftir. Yaklaşık 15+ senede, hazırladığım bu karışım ile bitkileriniz gerçekten normalden çok daha hızlı gelişecek ve kapasitesinin maksimumunu verebilecek kadar büyüyebilecektir. Bu karışımda bitkinin ihtiyacı olan herşey var ve mağazalardan satın alacağınız en iyi komposttan veya topraktan bile çok daha iyi bir kaynaktır ki bunu ilk denemenizde sizlerde gözlemleyebilirsiniz.

Yapılışını çok basit tuttum, daha da profesyonel olarak yapılırsa sonuçları çok daha iyi olacaktır ancak ev ortamında bu şekilde yaptığınız karışım bile sizlere en iyi yetiştirme ortamını sağlayacaktır.

Kompostumuzu hazırlarken 5 ana kaynağa ihtiyacımız var. Ziraatçiler bunlara yeşil,kahverengi olarak normalde 2'ye ayırıyor ancak biz kenevir yetiştirdiğimiz ve bitkimizin başka ihtiyaçlarından da dolayı bu maddeleri de ekliyoruz.

Bunları alabileceğimiz organik ürünler ise ;

Yeşil Kaynaklar ( Azot Kaynağı )
Taze çim
Sebze-meyve kabuk veya artığı - Turunçgiller bu noktada olmaz, toprakdaki asidi yükseltir.
Kahve telvesi
Taze bitki yaprakları - Hastalıksız ve sağlıklı bitkilerin yapraklarını seçmeye özen gösterin
Solucan gübresi - Katı veya sıvı, farketmez

Not : Azot için bunların hepsi size gerekli, bol bol toplayın ve elinizin altında bunları beklettin. Sebze veya meyve artıklarınızı atmayın.

Kahverengi Kaynaklar ( Karbon Kaynağı )
Kuru yapraklar
Saman
Karton kutu - Tuvalet kağıdı rulosu olur veya renksiz, herhangi bir kimyasal boya eklenmemiş bir koli
Talaş - iri olanlar, tozlar değil

Not : Karbon için bunların hepsi size gerekli

Mavi Kaynaklar ( Fosfor Kaynağı )
Kemik unu - Bunu evde haşladığınız tavuğun veya başka bir hayvanın kemiğini ezerek elde edebilirsiniz. Yüksek oranda fosfor içerir ve bitkilerinize çok iyi gelir
Balık kafası - Aynı kemik unu gibi organik bir fosfor kaynağıdır. Balık kafalarını kompost içine karıştırarak, kokudan da kurtulabilirsiniz.

Not : İkisini veya sadece birini kullanabilirsiniz, işinizi görecektir. Ancak kemik ununun salınımı yavaş olduğu için çiçeklenmeye kadar bitkinizi besleyebilir. Tercih hakkı sizin.

Beyaz Kaynaklar ( Kalsiyum Kaynağı )
Ezilmiş yumurta kabukları
Dolomit kireç - Kalsiyum ve magnezyum sağlar, pH dengeleme özelliği vardır. 50 L karışıma 1 yemek kaşığı yeterlidir.

Not : Sadece birini kullanabilirsiniz, işinizi görecektir. Şahsi önerim dolomit kireç'tir ancak ölçüsünü kaçırırsanız bütün planı bozabilir. Yumurta ile bu sorunu çok yaşamazsınız.

Kırmızı Kaynaklar ( Potasyum Kaynağı )
Deniz yosunu - Kurutulmuş veya toz olarak satın alabilirsiniz. Komposta çok az miktarda eklenerek bitkiye büyüme hormonları sağlanır.
Odun külü - Eğer deniz yosunu yoksa kullanılmalıdır. Çok az miktarı yeterli olur, fazlası bitkilere zarar verir.

Not: İkisi birden değil, sadece bir tanesi tercih edilmelidir. Deniz yosunu toprağınızda yosunlaşma yapar, bitkiye zararı olmaz çok ama bu olsun istemezseniz odun külü kullanabilirsiniz.

Diğer gerekli malzemeler ise ;

Zengin besinli toprak - Mikrobiyal başlatıcı olarak kullanacağız. Mümkün olduğunca verimi yüksek bir yerden alın toprağı. Yoksa böyle imkanınız herhangi bir ormandan da toprak alabilirsiniz. Ormanlardaki topraklardaki bakteriyal yaşam yüksek orandadır, bu da sizin kompostunuzdaki mikrobiyal başlatıcıdır.
Bahçe çatalı - Toprağı harmanlamak ve karıştırmak için
Termometre - Toprağın ısısını ölçmek için
Su
1 metrekare şeklinde 2 alan - Toprağın harmanlanacağı alanlar. 2 günde bir karışımın yerlerini bunların arasında değiştireceksiniz. Biri boşken diğeri dolu, ya da tam tersi olacak sürekli. Bu alanları hazırlayın önceden, size çok yardımı dokunur.



Kompost Hazırlama​


Unutmayın; Kenevir çok narin ve seçici bir bitkidir. Azotu sevdiği kadar potasyum ve fosfora da ihtiyaç duyar. Bunların yanında kalsiyum, magnezyum ve iyi bir hava/su dengesi ister. Bunun için bitkimizin seveceği kompostu hazırlarken malzeme çeşitliliğine özen göstermelisiniz.

1. Doğru Karışım

Kompostun hacmini eğer yüzde 100 olarak alırsak, karışımlar şu şekilde olmalıdır ;

MalzemeOranı (%)Açıklama
Kahverengi malzemeler%35
Kuru yaprak, karton, saman, talaş vb. (karbon kaynağı)
Yeşil malzemeler%25
Sebze atıkları, çim, kahve telvesi, yeşil yaprak (azot kaynağı)
Solucan gübresi%10
Dengeli azot + mikrobiyal canlılık
Fosfor katkısı%5
Kemik unu, balık atığı (çiçeklenme ve kök gelişimi için)
Potasyum katkısı%5
Deniz yosunu, az miktar odun külü (su dengesi, çiçek açımı)
Kalsiyum katkısı%5
Ezilmiş yumurta kabuğu, dolomit kireç (kök sağlığı, pH dengesi)
Toprak%10
Mikrobiyal başlatıcı olarak
NemSu ile ayarlanacak
Karışım sünger gibi nemli olmalı ancak vıcık vıcık olmamalı

🔎 Bu oranlar, hacim esasına göredir. Örneğin 100 litre yapıyorsan 35 litresi kahverengi malzeme olacak.

2. Hazırlama

- En alt katmana kuru, kahverengi malzeme ser
- Üstüne yeşil malzemelerini koy (sebze atığı, yeşil ot, vs..)
- Solucan gübresi, kalsiyum, fosfor ve potasyum kaynaklarından azca koy
- Bu işlemi kat kat tekrarla ve her 2-3 katta bir toprak ekle kompostuna
- Her katmanda hafifçe sulamayı yani nemlendirmeyi de unutma

3. Nem ve ısı kontrolü

- Karışımını bitirdiğinde, elinle sıktığın zaman sünger gibi su bırakmalı karışımın, çok kuruysa ıslat, çok ıslaksa karton veya talaş gibi karbon kaynaklarından ekle ve istenilen şekle getir

4. Karıştırma

- Her 2 günde bir mutlaka hazırladığınız bu kompostu karıştırmalısınız. Bunun için 2 tane 1'er metrekarelik alan hazırlamıştık. Her 2 günde bir hazırladığınız bu kompostun yerini değiştirerek karıştırın. Tüm yığını alt üst etmelisiniz ki oksijen girişi sağlansın. Bu ısıyı dengeler ve kötü koku oluşmasını engeller



Kompost Takibi

Doğru bir şekilde hazırladığınız kompostunuz hemen kimyasal tepkimeye girmeye başlayacaktır ve bunun sonucunda gözle görülür gelişmeler olacaktır. Bu gelişmelerden en büyüğü toprağın ısısının yükselmesi olacaktır. Evet yanlış duymadınız, hazırladığınız karışımın ısısı yükselecek ve 55-65 derecelere kadar çıkacak. Bu olduğunda endişelenmeyin, doğru yoldasınız demektir.

1-3 gün - Sıcaklık artar, buhar çıkar
4-7 gün - Sıcaklık 55-65 dereceyi bulur ki bulmalı. Bunu termometreniz ile ölçmeli ve her 2 günde bir karıştırmaya devam etmelisiniz kompostunuzu.
8-14 gün - Sıcaklık düşmeye başlar ve toprağınız ortaya çıkmaya başlar. Nem kontrolü yapın, çok kurumasın. Islak olmalı yani nemli
15-20 gün - Toprak kokusu ve koyu renk ortaya çıkmaya başlar. Kompostunuz hazır sayılır.
21. gün - Kompostunuz hazır!




Sonuç olarak 21 günün sonunda elinizde mükemmel şekilde kenevir için ayarlanmış bir kompostunuz olacaktır. Bu şekilde direk olarak uzun dönem bitkilerinizi ekebilirsiniz bu komposta, bitkileriniz çok sağlıklı gelişecektir ancak yaptığımız çalışmalar sonucunda bu karışımı çok daha faydalı bir şekilde kullanmayı öğrendik.

Bu yazımız sadece size Profesör X'in kompostu yazısı olarak kalsın. Bir sonraki yazılarımda size süper toprak yapmayı öğreteceğim ama süper toprağımızın 1. kaynağı bu kompost olduğu için öncelikle bunu kaleme aldım. Bir sonraki yazımızda size ev ortamında kenevir için süper toprak yapmayı öğreteceğim.

Sağlıcakla kalın
 
video ile desteklense harika olurdu hocam. bir de doğadan alacağımız toprak hastalık riski taşır mı?
 
normal çiçek toprağı alsak onun yerine onlar sterilize edilmiş oluyor sanırım

Marketlerde satılanlar olmaz. Ama çok kaliteli bir kaynak istiyorsanız onda da compo sana domates yetiştirme toprağını kullanabilirsiniz. En steril ve güzel kaynak o olacaktır piyasada satılanlar içerisinde
 
Karışımı kapalı alanda yapabilirmiyiz? Güneş görmesi gereklimi?
 
Harika bir tarif, buradan şunu da öğreniyoruz ki doğada hicbirsey israf değildir, tıpkı madde yok olmaz şekil değiştirir yasası gibi.
Kim derdi ki birçok insanın çöp diye nitelendirdiği malzemeler Süper bir gübre ve o gübreden Süper bir toprak ve o topraktan Bir yandan var olmamızı sağlayan oksijen kaynağı bitki alemi ve bir yandan bizi besleyen o bitki aleminden elde edilecek mahsuller bulalım.
Toprak Ana herşeye Kadir.
 

Son konular

Geri
Üst